'Hayır' kampanyası yürütenlere gözaltı

Türkiye’nin çeşitli kentlerinde referandumdaki usulsüzlük iddialarına karşı protesto eylemleri devam ediyor. Bazı protesto eylemlerinde gözaltılar olurken bu sabah saatlerinde ‘Hayır’ kampanyası yürüten bazı kişilere yönelik gözaltı operasyonu başlatıldı.

Bu sabah 05.30 sıralarında düzenlenen operasyonla gözaltına alınan 38 kişi, ‘Evet sonucunun meşru olmadığı iddiasıyla halkı galeyana getirmek’le suçlanıyor.

Gözaltına alınanların Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul emniyetine götürüldüğü belirtildi.

Cumhuriyet’teki habere göre, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş 40 kişinin gözaltına alındığını sosyal medya hesabından açıkladı. Yarkadaş, "İktidar korkudan ne yapacağını şaşırmış durumda. Korku o denli arttı ki; bunu gizleyebilmek için tam da beklediğimiz gibi davranıyor. Yani daha da saldırganlaşıyor! Referanduma şaibe karıştığını söyleyenlerin evi basılırken dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir suç maddesi "icat" ediliyor: "Evet sonucunun meşru olmadığını söyleyerek propaganda yapma suçu... Bu suçu icat ederek hukukun ırzına geçiyor iktidar...Bu uydurma bile denilemeyecek suçlama yüzünden İstanbul'da 40'a yakın kişinin evi basılıyor; gözaltı işlemi uygulanıyor” ifadelerini kullandı. 

bianet’te yer alan habere göre de Beyoğlu'nda "hayır" kampanyası yürüten Abdurrahman Atalay, bu sabah evinden gözaltına alınanlardan biri. Gözaltına alınan Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İstanbul İl Yöneticisi Mesut Geçgel de twitter'dan mesaj attı.

Avukat Deniz Özen, bianet’e verdiği bilgide başka gözaltılar da olduğunu ancak henüz listeye ulaşamadıklarını, ne gerekçeyle gözaltına alındıklarını da bilmediklerin söyledi. 

Gözaltına alınanlar avukatlarla görüştürülmüyor. Avukatların verdiği bilgiye göre, "hayır" kampanyası yürüttükleri ve YSK'nın mühürsüz oy zarfı/pusulası ile ilgili kararına tepki gösterdikleri için gözaltına alındılar.

Öğrenci Kolektifleri de İstanbul’da "'Evet’in meşru olmadığına ilişkin propaganda yapmak” gerekçesiyle çok sayıda üniversitelinin gözaltına alındığını yazdı.

Öte yandan 14 ilde devam eden protestolarda da gözaltına alınanlar oldu. 

Türkiye'de çeşitli kentlerde başlayan ve 16 Nisan'daki referandumda mühürsüz oyların geçerli sayılmasına yönelik Yüksek Seçim Kurulu kararını protesto edenlerin katıldığı gösteriler üçüncü gününe girdi. Türkiye genelinde en az 14 ilde protesto gösterileri gerçekleştirildi.

İstanbul'un Kadıköy, Fatih, Beşiktaş, Bakırköy, Avcılar, Küçükçekmece, Güngören, Kartal, Maltepe "Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet", "Hayır biz kazandık", "Oy hırsızlığına, sahtekarlığa hayır" gibi pankartlarla çok sayıda yürüyüş gerçekleşti.

Yürüyüşlerde "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları atıldı, YSK ıslıklar ve alkışlarla protesto edildi.

İzmir'de çeşitli semtlerde toplanan yüzlerce eylemci de "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atarak referandumun iptal edilmesini talep etti. 

Antep'te tüm etkinlikler yasaklandı, protestocular gözaltında 

Gaziantep Valiliği ise kentte açık alanlarda yürütülen basın açıklaması, yürüyüş, bildiri dağıtma, imza kampanyası gibi tüm toplumsal ve siyasal faaliyetleri bir ay boyunca yasakladı.

Kararın gerekçesi olarak "muhtemel küçük çaplı asayiş olayları ve protestoların, yükselen siyasi tansiyonun etkisiyle büyük toplumsal olaylara dönüştürülebileceği" ve Halkların Birleşik Devrim Hareketi'nin "toplumsal barışı bozmaya yönelik kaos, şiddet ve çatışma ortamının olması amacıyla protestolar düzenlemesi" gösterildi.

Yasağa rağmen bir basın açıklaması yapmak için toplanan protestoculara polis müdahale etti.

BBC Türkçe'ye bilgi veren CHP Gaziantep İl Başkanı Hayri Sucu, 3'ü CHP üyesi olmak üzere 9 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Eskişehir'de de tencere ve tavalarla sokağa çıkan protestocular "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları attı.

Ankara'da Kuğulu Park'ta toplanan protestocular "Parti devletine hayır, seçilmiş krallığa hayır" sloganları attı. Kılızay'da toplanan bazı eylemciler de referandumun iptali talebinde bulundu. YSK önüne gelen çok sayıda vatandaş, Kurul'a itiraz dilekçesi bıraktı.

Tekirdağ, Muğla, Aydın, Mersin, Kocaeli, Adana, Çanakkale ve Adana illerinde de çeşitli protestolar gerçekleştirildi. 

Adana'daki protestonun ardından bazı protestocuların gözaltına alındığı belirtildi.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında