Diştaşlarını göz ardı etmeyin

Tükürük yapısı ve bireysel bakım alışkanlıklarına bağlı olarak her insanda görülebilen diş taşları, ağız sağlığı açısından üzerinde durulması gereken bir problem. Kolaylıkla tedavi edilebilen ancak ihmal edildiğinde dişeti iltihaplanması ve diş kaybına varan sonuçlar doğurabilen diştaşlarını Diş Hekimi Tatyos Bebek'le konuştuk.

Diştaşları nasıl meydana gelir?

Diştaşları, tükürük içindeki minerallerin ağzımızdaki yemek artıklarıyla kümelenmesi ve temizlenmedikçe bu kümelerin diş yüzeyine bağlanarak sertleşmesi sonucunda oluşur. Diş yüzeyleri iyi temizlenmediği zaman üzerlerinde, önce ‘bakteri plağı’ dediğimiz bir tabaka oluşur, sonra tükürükte bulunan minerallerin de yardımıyla bu tabaka zamanla sertleşerek diştaşlarını oluşturur. Bu nedenle diştaşları tükürük bezlerinin sayıca en yoğun olduğu bölgede, yani alt çenenin ön bölgesinde, dil tarafında, üst büyük azı dişlerinin dış tarafında çok kolay birikim gösterirler.

Bu sorun daha sık kimlerde görülür?

Tükürüğün yapısına göre, diştaşı daha fazla miktarda ya da daha sık sürelerle oluşabilir. Oluşma sıklığı ve şiddeti kişinin bireysel bakım alışkanlıklarına bağlı olarak değişir. Örneğin, diş hekimleri olarak önerdiğimiz, ağız bakımı için, rutin olarak günde iki kez diş fırçalama ve gece yatmadan önce diş arası temizliği yapmak çok önemlidir. Bunu disiplinli olarak uygulayan kişilerde diştaşı oluşumu minimumda olur. Sigara kullanımı, diştaşı birikimini artıran en önemli etkendir. Tükürük yapısında bazı minerallerin fazla görülme durumunda da diştaşı sık oluşur.

Diştaşları ne gibi belirtilerle ortaya çıkar?

Diştaşları, kabaca ifade edilirse, taşlaşmış bakteri yumaklarıdır. Diştaşı oluşumunun en belirgin özelliği sarı-yeşil renkte, dişlerin boyun hizasını ve yüzeyini kaplayan görüntüsüdür. Ağız kokusunun temel nedenidir. Barındırdığı bakteri kitleleri, dişetini önce yüzeyel olarak iltihaplandırmaya başlar. Bunun da en net belirtisi dişeti kanamasıdır. Dişetlerinde şekil bozukluğu, mor-kırmızımsı ve parlak bir görüntü oluşur. Oysa sağlıklı dişeti dişlere sıkıca bağlı, gülkurusu pembe renkte, portakal kabuğu görünümünde, ağrısız, fırçalarken, yemek yerken ya da kendiliğinden kanamayan yapıdadır. Diştaşları, içeriği itibariyle diş çürüklerinin de temel sebeplerinden biridir.

SÖYLEŞİNİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN 

Kategoriler

Toplum Sağlık



Yazar Hakkında