Çevre örgütlerinden Monsanto’ya çağrı: Ermenistan’a gelme

Dünya GDO devi Monsanto, Ermenistan tarım pazarına girmek için lobi faaliyetlerine başladı. Geçtiğimiz hafta ABD Ermenistan Büyükelçiliği Yerevan’da bu amaçla bir toplantı düzenleyince ülkedeki çevre örgütleri ayaklandı. Monsanto’ya tepki gösterenler arasında müzisyen Serj Tankian da var.

Ermenistan’daki ABD Büyükelçiliği, geçtiğimiz Çarşamba günü Yerevan’da tarım sektörü üzerine bir  konferans düzenledi. Büyükelçilik tarafından, ‘ABD ve Ermenistan arasında tarım ticaretini sağlamak ve ABD’li üreticilere son teknolojik gelişmeleri tanıtmak” amacıyla yapıldığı açıklanan toplantıya, Valmor ve Monsanto şirketlerinin temsilcileri de katıldı. News.am’de yer alan habere göre, temsilciler kendi ürün ve servislerini tanıtarak Ermenistan’daki iş imkanları hakkında bilgi aldılar.  

Tarım, Ermenistan ekonomisinin en önemli sektörleri arasında yer alıyor. Ülkenin Gayrisafi yurtiçi hasılasının %19.6’sını karşılayan tarım sektörü, ülkenin işgücünün %36.’sine de iş imkanı sağlıyor. ABD’nin, Ermenistan’la iş ilişkilerini arttırmak amacıyla Ermenistan piyasasına sokmaya çalıştığı Monsanto şirketi ise, dünyadaki genetiği değiştirilmiş gıda (GDO) sektörünün öncüsü ve ne gıda sağlığı ne de insan sağlığı konusunda sicili hiç de parlak değil.  

Organik tohum katili  

Monsanto’nun Ermenistan piyasasına girme çabasına çevre örgütlerinden tepkiler gecikmedi. GMO Free Armenia (GDO’suz Ermenistan) sivil inisiyatifi ve March Against Monsanto, Armenia! (Monsanto’ya karşı yürüyüş, Ermenistan) örgütü bir mektup yayımladı. Ermenistan Başbakanı Karen Karapetyan, Tarım Bakanı Ignati Arakelyan ve ABD Büyükelçisi Richard M. Mills’e hitaben yazılan mektupta, Monsanto’nun ya da başka bir GDO şirketinin ürettiği yiyecek, içecek, ilaç, aşı ya da hayvan maması gibi ürünlerin Ermenistan’a sokulmaması talep ediliyor. 

GDO’nun insanlar için güvenli olduğuna ilişkin uzun vadeli hiçbir bilimsel araştırma olmadığına dikkat çeken çevre örgütleri, hayvanlar üzerine yapılan araştırmalarda GDO’nun böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, hiperaktivite, kanser, kısır gibi hastalıkları arttırdığına yönelik bilimsel bulgulara rastlandığı ifade ediliyor.  Açıklamada yer verilen Organik Tüketiciler Birliği’nin verilerine göre, GDP’nun tarım pazarına girdiği 1990’lardan beri bu hastalıklarda artış görüldü. 

Monsanto’nun tarım ekonomisini ele geçirdiğini ve tarımı daha kazançlı hale getirdiğini belirten sivil toplum örgütleri, Monsanto tohumlarını kullanan çiftçinin kendi tohumunu yetiştiremediğini, para vermediği sürece tohum sahibi olamadığını belirtti. Açıklamada ayrıca Ermenistan gibi organik tarımı teşvik eden bir ülkede GDO’lu ürün kullanmanın ayrıca tehlikeli olacağı, zira GDO’lu ürünlerin döllenme ve rüzgar aracılığıyla organik tohumları da kirlettiği ifade edildi. 

Sivil toplum örgütleri, Ermenistan’da GDO ürünlerinin yetiştirilmemesini, ülke gümrüğünde GDO kontrollerinin sıkılaştırılmasını, GDO’lu ürünlerin yasayla yasaklanmasını ve kamuoyundan gizlenen bilgilerin açığa kavuşturularak geçtiğimiz yıllarda hangi aracıların Ermenistan’a Monsanto ürünü ithal ettiğini ve hangi ürünlerin ithal edildiğinin açıklanmasını talep etti.  

Tankian: Ermenistan’ın elması ABD’de yok 

Monsanto’nun Ermenistan’a açılma planlarına karşı çıkanlar arasında, ABD’li Ermeni müzisyen Serj Tankian da bulunuyor. Tankian, ABD Büyükelçiliği’nin yaptığı toplantı sonrası facebook hesabından bir açıklama yaptı ve Monsanto’nun çevreyi kirleterek arıların ölmesine yol açtığına ilişkin yeterli kanıt olduğunu söyledi. Genetiği değiştirilmiş tohumların doğal organik gıdaların sonunu getirdiğini ifade eden Tankian şöyle devam etti: “Ben Ermenistan’da doğal, gevrek ve lezzetli  bir elma ısırıyorum; bu elma binlerce yıllık tarım ve biçme geleneklerinin bir sonucu. Lütfen bırakın böyle kalsın. Monsanto yüzünden ABD’de artık böyle elmalar bulamıyorum.”

 

 



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.