AİHM kararı sonrası ilk kez hâkim karşısına çıkan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, mahkeme heyetinin dosyadan çekilmesini istedi. Ankara Sincan Cezaevi'nde hâkim karşısına çıkan Demirtaş. kendisini "siyasi tutuklu" olarak tanımlayıp, tahliye talebinde bulunmadı. Demirtaş, savunmasının ilk bölümünü Kürtçe yaptı.
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderilen 32 fezlekenin toplamından oluşuyor.
Demirtaş, mahkeme heyetine "Tarafsızlığınızı ve güvenilirliğinizi yitirdiniz" sözlerini yöneltti. Heyete "Tutukluğumun devamına karar verirken dijital deliller var dediniz. Hangi deliller? Sahte gizli tanık, sahte dinleme, olmayan ses kayıtları" diye seslenen Demirtaş, AİHM'nin kendisi hakkındakı kararını açıkladığı sırada, Ankara Cumhuriyet savcısının AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'la fotoğraf paylaştığını hatırlattı.
Demirtaş duruşmada, AİHM kararından sonra hükümetin "Demirtaş masasının" formül üretip, Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken ve kendisi hakkındaki hapis cezalarını onadığını söyledi.Demirtaş, mahkeme heyetine "Taraflısınız, dosyamdan çekilin. Eğer çekilmiyorsanız redd-i hâkim talebimi kabul edin" dedi.
Demirtaş, "İlginçtir, İstanbul'daki mahkemenin verdiği 4 yıl 8 ay mahkumiyet süresi neye tekabül ediyor biliyor musunuz? 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine. Benim niyetim yok 2023 için, fakat böyle hesap edilmiş. İnce bir mühendislik hesabı" dedi. Demirtaş yine bu hükümle ilgili olarak "Tüm ısrarlarımıza rağmen İstanbul'da ceza çıkarılan dosyamla şu an yargılandığım ana davamı birleştirmediniz. Yüksek yerlerden fısıldanan her ne idiyse..." dedi. Demirtaş "Cumhurbaşkanlığı seçiminde beni Yunanistan sınırına götürüp bıraksaydınız kalmaz, geri gelirdim; öyle bir durumdaydım. Buna rağmen tutukluluğu devam ettirdiniz. Siz, AKP seçimi kazansın diye Demirtaş’ı içeride tuttunuz" diye konuştu.
Demirtaş mahkeme heyetinden tahliyesine ilişkin şerh düşen ve AİHM kararının uygulanmasına dair görüş belirten heyet üyesi hariç mahkeme başkanı ve diğer üyenin dosyadan çekilmesi ya da redd-i hakimin kabulü talebinde bulundu.
Dava, öğleden sonra Demirtaş’ın redd-i hakim talebine ilişkin avukatların savunmasıyla devam etti. Avukatlar reddi hakim talebinin gerekçelerini açıklamak üzere söz aldı.
Avukat Mehmet Emin Aktar, "Buradaki en özgür kişi sabah konuşmasını yaptı, ben muhtemelen onun kadar özgür konuşamayacağım" dedi. Avukat Aydın Erdoğan, "AİHM Kararının uygulanması hiçbir izne ve onaya muhtaç değildir. Yargı kararının mahiyeti ve vasfı kesindir, yargı organları verdikleri kararlarla hatırlanır" ifadesinde bulundu.
Diyarbakır Barosu Başkanı avukat Cihan Aydın da, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesinin olmadığı yerde doğru ve adil bir karardan söz edilmesinin mümkün olmadığını söyledi.
Avukat Benan Molu ise, redd-i hakim gerekçelerine dair şunları söyledi: "AİHM kararı, resmi sitesinde yayınlanmasından itibaren bağlayıcıdır. Derhal tahliye kararı uygulanmamış, usulsüzce tutukluluğa devam kararı verilerek ihlale devam edilmiştir.”
Mahkeme heyeti daha sonra Demirtaş'ın redd-i hakim talebini reddeti. Demirtaş'ın duruşmasının üç gün sürmesi bekleniyor. (Ajanslar)