Üç ayda 607 çocuk hakkı ihlali

Göç Vakfı çocuklara yönelik hak ihlalleriyle ilgili olarak, Nisan-Haziran 2012 dönemini kapsayan raporunda, 384 olayda en az 607 çocuğun hak ihlallerinden etkilendiğini duyurdu, Türkiye'nin gereken önlemleri almadığını belirtti.

Çatışmalı süreçler ve zorunlu göç uygulamaları sonrasında çocukların ciddi mağduriyetler yaşadıklarını belirten Göç Vakfı Nisan-Haziran 2012 arası çocukların maruz kaldığı hak ihlalleriyle ilgili olarak bir rapor yayımladı.

Raporda yer alan verilere göre, üç aylık zaman diliminde sekiz çocuk intihar etti.

Göç Vakfı, çocuk intiharlarının çocukların içinde yaşadıkları koşullar ve sosyo-psikolojik destek mekanizmalarının eksikliğiyle ilişkili olduğunun altını çiziyor.

Veriler, yaşam hakkı ihlallerine yönelik vakalar çocukların ölümüyle sonuçlanan aile içi şiddet olaylarının da arttığını ortaya koyuyor.

'Çocuklara yönelik aile içi şiddeti 'ebeveynlerin hakkı' olarak gören toplum algısını değiştirmeye yönelik çabaların arttırılması ve şiddet gören çocuğa yönelik korunma mekanizmalarının güçlendirilmesi gerekliliği kendini gösteriyor.'

Mayın işaretlemesi yok

Göç Vakfı raporu kapsadığı döneme ilişkin Hakkari, Çukurca'da bir çocuğun mayın patlaması sonucu hayatını kaybetmesi, bir çocuğun da yaralanmasından hareketle Türkiye'nin de taraf olduğu Ottawa Sözleşmesi'ni hatırlatıyor.

'Türkiye Ottawa Sözleşmesi'ne göre kara mayınları ve patlayıcılar konusundaki yükümlülüklerini ihlal etmeye devam ediyor. Sözleşme uyarınca mayınlı alanlara ve riskli alanlara standartlara uygun gerekli işaretlerin koyulması gerekirken, sınır bölgeleri dışında kalan mayınlı alanlarda herhangi bir işaretleme yapılmamaktadır.'

Türkiye'nin 2010'da, sözleşme gereği hazırladığı rapora göre, sınır bölgeleri dışında kalan alanlarda 77.984 mayın bulunuyor.

Tedbir alınmıyor

Raporda en fazla görülen hak ihlalleri arasında ateşli silahlarla ölüm ve yaralanmalar; deniz, dere, baraj ve göletlerde yaşanan boğulma vakaları, trafik kazaları ve 'Çocuğa Özgü Adalet Sistemi' en önemli başlıkları oluşturuyor.

'Çok basit birkaç yasal değişiklik ve gerekli güvenlik tedbirleriyle son bulabilecek olan bu vakalar, mevcut sistemde çocukların yaşamlarını, devletin de çocuk hakları karnesini karartmaya devam edecektir.

'Çocukların daha güvenli ve özgür bir Türkiye de yaşama hakları, ilgili kurumlarca gerekli tedbirler alınmayarak ihlal edilmektedir.'

İstatistikler

Göç Vakfı'nın hazırladığı rapora göre Nisan-Haziran 2012 döneminde çocukların hak ihlaline uğradığı olay sayısı 384. Bu olaylardan etkilenen çocuk sayısı ise 607.

Bu sayılara sözkonusu dönemde, Okul sütü Projesi'nde sütten etkilenerek hastaneye kaldırılan vakaları katılmamış. Raporda bu vakaların ele alındığı ayrı bir bölüm bulunuyor.

Göç Vakfı'nın 'İhlal Haritası'na ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

(Kaynak: Bianet)