"Hapishanelerdeki çocuk ölümleri araştırılsın" çağrısı

10 insan hakları örgütü, Adana E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu başta olmak üzere, hapishanelerdeki çocuk ölümlerine ilişkin nitelikli bir araştırma yapılmasının zorunluluğunu vurguladı, Adalet Bakanlığı'na diyalog için çağrıda bulundu.

Yetişkin mahpusların tutulduğu Adana (Kürkçüler) E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda 18 Ocak 2017’de çocuk koğuşu olarak adlandırılan koğuşta çıkan yangın nedeniyle Muhammet Erdoğan (17), Ferhat Kaya (17) ve Mehmet Altunhan isimli çocuklar yaşamını yitirmiş, Adana Valisi Mahmut Demirtaş’ın açıklamasına göre beş infaz koruma memuru ve üç çocuk da yaralanmıştı. 

Yangına ilişkin açılan soruşturmada gizlilik kararı verilmişti.

Yangın çıkan koğuşta bulunan R.K. isimli çocuk hakkında “kasten öldürme, kasten yaralama ve kamu malına zarar vermek” suçlamalarıyla dava açılmıştı.

İlk yangından hemen sonra, 25 Mart 2017’de aynı cezaevinde ikinci bir yangın daha çıktı; bu yangının da çocuklar tarafından başlatıldığı iddia edildi.

Adana’da çıkarılan yangınla ilgili olarak çocuk mahpus R.K. hakkında açılan davanın duruşması 15 Haziran 2017 tarihinde Adana Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

bianet'te yer alan habere göre, 10 insan hakları örgütü bugün yaptıkları ortak açıklamada, Adana E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu başta olmak üzere, hapishanelerdeki çocuk ölümlerine ilişkin nitelikli bir araştırma yapılmasının zorunluluğuna işaret etti, Adalet Bakanlığı’na diyalog zemini oluşturması için çağrıda bulundu. 

Açıklamayı imzalayan kurumlar arasında Adana Barosu, Başak Kültür ve Sanat Vakfı, Çocuk Vakfı, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği/Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi, İnsan Hakları Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Genel Merkezi, Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği, Türk Tabipler Birliği, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Vakfı bulunuyor.  

Sivil toplum kuruluşları, 15 Haziran’da görülecek davada mahkemeyi Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler uyarınca çocukların üstün yararını gözetmeye davet etti. 

Açıklamada, Adana Cezaevi’nde çıkan yangınların bir araştırmayı zorunlu kıldığı belirtildi, mahpusların hayati risk taşıyan girişimlerde bulunmalarına sebebiyet veren koşulların araştırılması talep edildi.

Açıklamada ayrıca Türkiye’de 2009’dan Mart 2017’ye kadar hapishanelerde 18 çocuğun hayatını kaybetti de hatırlatıldı. 18 çocuktan beşinin son yedi ayda, kendi bulundukları oda/koğuşta yangın çıkartmaları sonucunda hayatlarını kaybettiği belirtiliyor.  

Adalet Bakanlığı’nın CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin bilgi edinme başvurusuna verdiği yanıta göre, çocuk mahpusların yaşamını kaybetme nedenlerinin başında intihar geliyor.

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları



Yazar Hakkında