Kitap ԳԻՐՔ NİSAN: ‘Her imkânsızın bir mümkünü var’

Merhaba,

Bu sayımıza ABD’li ünlü eleştirmen Adam Kirsch’in ‘Küresel Roman: 21. Yüzyılda Dünyayı Yazmak’ kitabıyla başlıyoruz. Dünya edebiyatına dair güncel tartışmaların ele alındığı bir girişin ardından Kirsch, kitapta Orhan Pamuk’un ‘Kar’ı, Haruki Murakami’nin ‘1Q84’ü, Roberto Bolaño’nun ‘2666’sı, Chimamanda Ngozi Adichie’nin ‘Amerikana’sı, Mohsin Hamid’in ‘Gönülsüz Köktendinci’si, Margaret Atwood’un ‘Antilop ve Flurya’sı, Michel Houllebecq’in ‘Bir Adanın Olabilirliği’ ve Elena Ferrante’nin ‘Napoliten Romanları’ üzerine yoğunlaşıyor. Arif Tapan yazdı.

Ünlü psikiyatrist ve yazar Saffet Murat Tura, ‘Zor Problem: Bilinç, Bilinç Nörobiyolojisinin Fenomenal Dünya Yorumu’ başlıklı kitabında bilinç probleminin çözümüne ‘beynin fenomenal dünyası’ kavramı ile açıklık getirmeye çalışıyor. Saffet Murat Tura öncelikle evrensel bir yanılsama içinde yaşadığımızı belirtiyor. Günlük yaşantımızda gördüğümüz ağaçların, dokunduğumuz şişenin, düşüncelerimizin, ağrımızın, duygularımızın fenomenal yaşantılar olduklarının farkında değiliz. Bunların gerçeklik olduğunu düşünüyor, gerçekliğin de bunlarda ibaret olduğuna inanıyoruz. Oysa fizik bilimi tarafından betimlenen dış dünya gerçekte onu algıladığımız gibi değil. Bürkem Cevher yazdı. 

Alfa Kitap, Eylül 2018’den bu yana Ian Rankin’in Dedektif John Rebus serisini düzenli bir biçimde yayımlıyor. Rankin’in yarattığı bu müthiş dedektifin bazı maceraları daha önce yayımlanmıştı ama ilk kez en baştan ve sırayla yayımlanıyor. Banu Yıldıran Genç yazdı. 

Keyifli okumalar.

Ferda Balancar

ferda@agos.com.tr


Kategoriler

Kitap ԳԻՐՔ

Etiketler

kitap/kirk