Herkes için ‘sıcacık bir yuva’

BÜRKEM CEVHER

Son aylarda, II. Dünya Savaşı döneminde geçen çok güzel çocuk romanları okudum. Bu kitaplardan biri de Can Çocuk Yayınları tarafından yayınlanan, Rasim Emirosmanoğlu’nun oldukça başarılı bir çeviri ile dilimize kazandırdığı ‘Sıcacık Bir Yuva’ oldu. Kitabın yazarı Miriam Halahmy çocuklar, gençler ve yetişkinler için roman ve öyküler yazan oldukça üretken bir yazar. ‘Sıcacık Bir Yuva’ ise Halahmy’nin Türkçeye çevrilen ilk kitabı. 

Ağustos 1939’da tüm dünya diken üstündedir. Hitler’in orduları Polonya’yı işgal etmek üzeredir ve İngiltere savaşın eşiğindedir. Londra’da yaşayan çocukların kırsal bölgelere tahliye edilmesi planlanmaktadır. En fenası da savaş zamanı evcil hayvanların hem açlık çekecekleri hem de bombardımandan korkup çıldıracakları söylenmekte, o yüzden de acı çekmemeleri için en iyisinin veterinerler tarafından uyutulmaları gerekmektedir. Üstelik yiyecekler karneye bağlanacaktır ve insanlar için bile yeterli yiyecek olmayacağından endişelenilmektedir. Oysa bu açıklamalardan hiçbiri çocukları en yakın dostlarından ayrılmaya ikna edemez. 

İyi ki çocuklar var!

Tilly çok sevdiği biricik köpeği Bonny’nin uyutulmasına razı gelmez, keza en yakın arkadaşı Rosy de hasta kedisi Tinkerbell’den ayrılmayı aklına bile getiremez. Rosy’nin anne ve babası kısa bir süre önce ölmüştür ve ölmeden önce sahiplendikleri Tinkerbell, Rosy’nin zor günleri atlatmasına yardımcı olmuştur.  Ancak gerek Tilly’nin ebeveynleri gerekse Rosy’nin ablası ev hayvanlarının uyutulması gerektiğini düşünmektedirler. Bunun üzerine Rosy ve Tilly bütün yaz oynadıkları terk edilmiş kulübeyi evcil hayvanları için sığınağa dönüştürürler. Bunu gören ya da işiten diğer çocuklar da kendi evcil hayvanlarını bu sığınağa getirmeye başlar. Bundan sonra çocuklar hem hayvanları korumak hem de birbirlerine destek olmak üzere birleşirler. Ancak bir sorun vardır: Bir hafta sonra çocuklar Londra’dan tahliye edileceklerdir. Onlar Londra’dan gittikten sonra en yakın dostlarına kim bakacak, onların güvenliğini kim sağlayacaktır?

‘Sıcacık Bir Yuva’ ismiyle müsemma sıcacık bir roman. 11 yaş üzeri kitap seven herkes için yazılmış, umut veren ama hayatın acımasız olduğunu da hissettiren bir öykü. Savaş naraları atılan böyle bir dönemde okunması gereken bir kitap. Bu kitap vesilesiyle de savaş olasılığının bile ne gibi kötülüklere yol açtığını görmeli, çocukları bu kötülüklerden korumamamız gerektiğini bir kere daha iliklerimizde hissedebilmeliyiz. 

Sıcacık Bir Yuva

Miriam Halahmy

Çeviri: Rasim Emirosmanoğlu 

Can Çocuk Yayınları 

223 sayfa.

 


Kategoriler

Kitap ԳԻՐՔ