Patrikhane'den cenaze törenleriyle ilgili yeni düzenleme

Toplu ayinleri askıya Türkiye Ermeni Patrikliği cenaze ayinlerine ise sadece merhumun yakınlarının katılabileceğini açıklamıştı. 65 yaş ve üzerindekilerin evden çıkmasını yasaklayan genelge uyarınca cenaze törenlerinde yeni bir düzenlemeye gidildi. Cenazelere sadece birinci dereceden akrabalar katılacak ve bazı ayinler mezarlık şapellerinde gerçekleştirilecek.

Patrikhane'den yapılan açıklama şöyle: 

"Sevgili cemaatimiz, 
Patrikliğimiz tarafından yapılan duyurular ile Corona Virusü ile ilgili duzenlemeler yoluna gidilmişti.
Kiliselerimizdeki tüm ayinler kapalı kapılar ardında gerçekleştirilmekte, kilise salonlarının kullanımı askıya alınarak cenaze törenlerinin merhumun en yakin akrabaları ve aile üyelerinin katılımıyla yapılması gerektiğine dair kısıtlama getirilmişti.
Son günlerde 65 yaş üzerinde olanların ev dışına çıkması da kısıtlanmış bulunmaktadır. Bu konuda cezai müeyyideler de uygulanmaya başlanmıştır.
Ancak, bu önlemlere rağmen cemaatimizin 65 yaş üzeri üyeleri bu önlemlere uymama yönünde irade göstererek öncelikle kendi, aynı zamanda başkalarının sağlığını tehlikeye atmaktadırlar. 
Bazı kiliselerdeki cenaze törenlerine ise 65 yaş üzeri yoğun katılım gözlenmiştir.
Bu nedenle 28 Mart 2020, Cumartesi günüden itibaren tüm cenaze törenleri aşağıdaki esasa gore gerceklestirilecektir:
1. Balıklı, Şişli ve Halıcıoğlu mezarlıklarinda gerçekleşecek olan defin işlemleri için ilgili mezarlık şapelinde cenaze töreni gerçeklestirilecektir.
2. Törenlere aile üyeleri ve birinci derece yakınlar katilabilecektir.
3. Tüm cenaze törenleri "Bir din görevlisi" ile gerçekleşecek olup sosyal mesafelerin korunmasina özen gösterilecektir.
4."Dan gark" ve "Giragamudk" duaları evde yapılmaya aynı katılım esasına göre yapılmaya devam edecektir.
5. Kadıköy ve Üsküdardaki mezarlıklar sapelleri olmadığı için bu uygulama dışında olup Üsküdar ve Kadıköy kiliselerinde gerçeklesecek törenler yine aile üyelerinin katılımıyla ve "Bir din gorevlisi" esasına göre yapılacaktır.

Cemaatimizin bu kurallara titizlikle uymasını rica ederiz.
Sevgi ve dualarımızla
Patriklik Sekreteryası"

Kategoriler

Toplum