Atlas Sineması ve Rexx kapılarını kapatıyor

Beyoğlu'ndaki Atlas Sineması ile Kadıköy'deki Rexx Sineması, faaliyetlerine son vereceklerini duyurdu.

Beyoğlu'ndaki Atlas Sineması ile Kadıköy'deki Rexx Sineması, faaliyetlerine son vereceklerini duyurdu. Her iki sinema da koronavirüs salgını kapsamında tüm sinemalar gibi hizmetlerini durdurmuştu. Atlas Sineması Kültür Bakanlığı'yla yaşanan anlaşmazlıklar sonucu kapanmak zorunda kalırken, Rexx Sineması ise mali nedenlerden ötürü kapılarını kapatıyor.

Atlas Sineması kapanmak zorunda bırakıldı

İstiklal Caddesi’nin en eski bağımsız sinema salonlarından biri olan Atlas Sineması, mevcut koşullarla baş edemediği için kapanmak zorunda kaldı. Atlas Sineması’nın iki ortağından biri olan İrfan Atasoy’un oğlu İrfan Atasoy, Medyascope'a yaptığı açıklamada sinema salonunun kapanma sebebini şu sözlerle anlattı: Bir sokak sineması olarak halihazırda yedi, sekiz senedir hiç para kazanamıyorduk. Mevcut koşullarla baş edemedik. Kültür Bakanlığı da bu mekanı bir süredir sinema müzesi yapmak istiyordu. Israrlarıyla başa çıkamadık ve bir nevi kapanmak zorunda bırakıldık.”

Kadıköy’ün köklü sineması Rexx’in tahliyesine başlandı

Kadıköy’deki tarihi Rexx Sineması da, bu ay itibarıyla gösterim faaliyetlerine son verdi. Sinemanın dört yıl önce de kapanacağı iddia edilmiş ancak gelen tepkiler üzerine gösterim faaliyetlerine devam etmişti. Kapanma sebebinin ise mülkiyeti elinde bulunduran Rum Ortodoks Vakfı ile yaşanan kira anlaşmazlığı olduğu iddia ediliyor.

1920’lerde Apollon, 1930’larda ise Hale Sineması adıyla işletilen aynı yerdeki salon, 1961’de yıkıldı. Yeni yapı Reks sineması adıyla 1962 yılında hizmete girdi. Mimar Maruf Bey tarafından tasarlanan bina, yıllarca Kadıköy’ün referans yapılarından biri oldu. Sinemanın adı 2000’li yılların başında Rexx olarak değişmişti. Rexx Sineması, özelde Kadıköylüler’in genelde ise tüm İstanbullular’ın en önemli buluşma noktalarından biriydi.

Kategoriler

Kültür Sanat Sinema