Anadolu Kültür'den sanatçılara açık çağrı

Anadolu Kültür'ün yeni projesi Ermenistan ve Türkiye’ye dair koşulların, konumların ve kimliklerin çeşitliliği ve akışkanlığını öne çıkarabilecek pratiklere sahip sanatçıları bir araya getirmeyi amaçlıyor.

Geleceğin Geleceği/Future of Future/Ապագայի Ապագան , Anadolu Kültür’ün, Ruben Arevshatyan, Kevser Güler, Marina Papazyan ve Armen Yesayants’tan oluşan küratoryel ekiple iş birliği içinde yürüttüğü bir araştırma ve üretim projesi. 

Proje, Ermenistan ve Türkiye’ye dair koşulların, konumların ve kimliklerin çeşitliliği ve akışkanlığını öne çıkarabilecek pratiklere sahip sanatçıları bir araya getirmeyi amaçlıyor. 

Anadolu Kütür'ün duyurusunda şu ifadelere yer verildi:

"Her iki ülkede de sanatçılar, dünya eşi görülmemiş değişimlerden geçerken, bir paradigma kaymasıyla karşı karşıya. Yakıcı bir 'tarih'e tanıklık etme ya da  'küresel tarihî bir krizin parçası olma' durumunu yaşıyorlar. Birçoğumuz tasvir edilen bu kesintiye, Ermenistan ve Türkiye’nin fiziki, tarihsel-politik, kültürel ve psikolojik alanlarını boydan boya kesen kapalı sınır dolayısıyla fazlasıyla aşinayız. Ama bizce yine de geleceği tasavvur etmenin ve henüz tam anlamıyla bakamadığımız ortak şimdi ve geçmişleri anlatmanın başka yolları bulunabilir"

"Birbirini dışlayan güncel öngörülerin ötesinde geleceklilik (futurity) üretebilecek ortak bir eleştirel söylem kurabilir miyiz? Olası geleceklere yönelirken, sanatsal pratiklerin açabileceği biçimler ve benimseyeceği taktikler neler olabilir – onarıcı, provokatif, pervasız ya da başka türlü? Halihazırda var olan kolektif deneyimlerden, bilgi ve deneyim paylaşımı yollarından ne tür gelecekler örgütlenebilir? Tüm açıklığı, çoğulluğu ve çeşitliliğiyle gelecek(ler) üstüne bugün nasıl konuşulabilir? Tarihin pek çok ânında, pek çok başka yönelimle kullanılmış, imkânları aşınmaya yüz tutmuş “gelecek” kavrayışları bugün nasıl yenilenebilir? Geleceğin Geleceği? Gaip Gelecek? Göç Gelecek? Geçmiş Gelecek? Projenin adı, Ermenice, İngilizce ve Türkçe’de geleceğe dair soruların karmaşıklığına yoğunlaştığımız konuşmalarımızdan doğdu. ԱԱ / FF / GG, bu soruları çoğaltmaya ve bunları birlikte açmaya davet ediyor."

Projenin araştırma ve üretim safhalarında gerçekleşecek görüşme ve konuşmalarla şekillenecek olan ԱԱ / FF / GG, İstanbul, Yerevan ve bir Avrupa şehrinde, çeşitli biçimlerde toplantılar, atölye çalışmaları, kamusal programlar ve sergilerin geliştirilmesini ve çevrimiçi platformlarda takip edilebilecek paylaşımların yanı sıra, proje sonunda bir yayının hazırlanmasını öngörüyor.

Projeye dair detaylı bilgilere şu adresten ulaşılabilir.

Kategoriler

Kültür Sanat