Kışanak: Anayasa süreci alarm veriyor

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 'Anayasa Yapım Sürecine Toplumsal Katılım' konulu konferans ile anayasa sürecini tartışıyor. Konferansta konuşan BDP Eşgenel Başkanı Gülten Kışanak, Anayasa yazım sürecinin alarm vermeye başladığını söyledi.

BDP, yeni anayasanın yazım süreci devam ederken 'Anayasa Yapım Sürecine Toplumsal Katılım' konulu konferans düzenledi. Konferansta konuşan Kışanak, herkesin mevcut anaysa ile yürünemediğini demokratik, çoğulcu, özgürlükçü bir anaysa talebi olduğunu ve parlamentıonun buna kayıtsız kalamadığını söyledi.

Komisyon çalışmalarının artık alarm verdiğine dikkat çeken Kışanak şunları söyledi;

'Türkiye'deki tüm toplumsal muhalefetin taşıyıcısı ve temsilcisi olarak gördüğümüz için kendimini sorumlu hissettik.

Komisyonda ve kamuoyunda tartışırken bazı parametrelere dikkat çektik. Anayasa konusunda çalışmalarımızı sürdürelim ama dışarıda Türkiye'de barış iklimini oluşturmadan, izole bir yerde barışçıl bir anayasa yapmamız kolay olmayacak.

Çalışmaların amacına uygun yürüyebilmesi için elimiz kolumuzu bağlayan ifade özgürlüğünü engelleyen yasaları kaldırmak gerekiyor.

Siyasi partilerin tartışma üslupları gerilim yaratıyor. Bunu uzlaşıya dönüştürecek kolaylaştıracak siyasetin tıkantığı yerde adını ne koyarsak koyalım devreye birecek bir danışma meclisi kuralım. Komisyon gerildiğinde kullanılabilsin.

Uzlaşama Komisyonu kurulurken bu önerilere hayır dendi. Alarm veren bir noktayız o yüzden bu toplantıyı yaptık. Toplumsal barışa hizmet edecek bir anayasa çıkar mı? Kopmadan alınabilecek önlemler var mı, ne yapabiliriz?Toplumsal barışa hizmet edecek bie anayasaya ihtiyaç var. Bu sadece Kürt sorunu ile ilgili değil, inanç, kadın, emek sorunlarında da ciddi bir gerilim hattındayız. Sadece silahların konuşması değil, birbirimizle konuşamıyorsak bu çatışma halidir'

Oslo görüşmeleine ilişkin yapılan tartışamlara ilişkin olarakta konuşan Kışanak, 'Protokolde anayasa konseyi, barış konseyi, hakikat ve adalaet komisyonu kurulması talepleri reddedildiği ve başka önermede bulunulmadığı için bugün dışarısını 'kan deryası' diye konuştu.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş'ta komisyon çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.Beştaş toplantıda şunları söyledi;

*Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na 401 kurum ve kuruluş görüş belirtmiş; 82 bin kişisel görüş var.

*40’a yakın madde görüşüldü. Uzlaşma sağlanamayan noktalarda parantez açılıyor. Sadece 10 maddede uzlaşma sağlandı.

*Her maddeye; kamu düzeni genel ahlak, kamu sağlığı gibi özel sınırlamalar sınrılamalar getiriyor.

*Adil yargılanma hakkında, ana dili tartıştık, tercih ettiği dilde diye istedik; kabul edilmedi.

*Çocuk hakları konusunda, 'her çocuk kendi dili ve kültürüyle yaşar' ibaresini maddeye koyulamadı.

* Biz baştan beri anayasa yapımı ve süreci gizli olamaz dedik, ama tüzüğe göre partilerin önermelerini açıklamak yasak.

Konferansa, Bekir Ağırdır, Mehmet Emin Aktar, Gencay Gürsoy, Tatyos Bebek, Büşra Ersanlı, Hüsnü Öndül, Ahmet İnsel, Cengiz Aktar, Nazan Üstündağ, Vahap Coşkun, Ali Kenanoğlu, Akın Birdal'ın aralarında bulunduğu çok sayıda kişi izledi. 

Konferans katılımcıların konuşmalarının yapılacağı forum bölümü ile devam edecek.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem