Okullarımızda 3137 öğrenci

İlk, orta ve lise dereceli okullarda 2012-2013 eğitim ve öğretim yılı 17 Eylül Pazartesi günü başladı. Bu yıl Ermeni okullarında 3 bin 137 öğrenci dersbaşı yaptı.

NIŞAN GÜREH
nisangureh@gmail.com

4+4+4 sistemiyle okula başlama yaşının düşürülmesi öğrenci sayısının artmasında kayda değer bir etki yaratmazken, anasınıflarına kayıt yaptıran öğrenci sayısının geçen yıla oranla arttığı gözlendi. Misafir öğrenci olarak kayıt yaptıran Ermenistanlı çocukların sayısında sınırlı bir artış yaşandı. Ermeni okullarında eğitim alan kişi sayısı geçen yıla göre 55 öğrenci arttı.

Türkiye genelinde 16 milyon öğrenci ve yaklaşık 600 bin öğretmen için ilk zil Pazartesi günü çaldı. Geçtiğimiz yıllarda başlatılan ücretsiz ders kitabı uygulaması bu yıl da tekrarlandı ve toplam 187 milyon ders kitabı öğrencilere dağıtıldı. Türkiye Ermeni Azınlık Okulları Yardımlaşma Vakfı’nın tercüme ettiği ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bastırılan Ermenice Matematik ve Hayat Bilgisi ders ve yardımcı kitapları da Pazartesi günü itibariyle öğrencilere sunuldu.

Geçen yıl Ermeni okullarına misafir öğrenci statüsüyle kabul edilen Ermenistanlı çocuklar, bu yıl da yaşıtlarıyla birlikte önlük giydi. Geçen yıl okullarımızda 48 Ermenistanlı öğrenci öğrenim görürken, bu yıl rakam 67’ye çıktı.

Yaz aylarında yapılan çalışmalarla okulların fiziki şartları 4+4+4 sistemine uygun hale getirildi. Birçok okul, 66-72 ay arası öğrenciler için ayrı sınıf açtı. En büyük değişim, vakıf statüsü 30 yıl sonra tanınan ve yeni bir yönetim ve yeni bir müdürle yoluna devam eden Surp Haç Tıbrevank Lisesi’nde gerçekleşti. Okulun hem teknik donanımı, hem de eğitim felsefesi değişti. Tıbrevank’ın öğrenci sayısında da geçen yıla göre 10 kişilik bir artış görüldü. 71 kişinin devam ettiği okulda, 15 öğrenci de kaydını yatılı olarak yaptırdı.

Geçen yıl Ermeni okullarına kayıt yaptıran öğrenci sayısı 3 bin 82’ken bu yıl 13 okul ve 5 lisedeki öğrenci sayısı 3 bin 137 oldu. Bu yıl Ermeni okullarının anasınıflarında 544, ilkokullarda 1877, liselerde 652 öğrenci eğitim görecek.

Kalfayan’a yeni nefes

Ermeni okulları arasında ciddi bir boşluğu dolduran Kalfayan Okulu’nda müdür koltuğu Ayda Kayaer’e teslim edildi. Adrine Tahmincioğlu’ndan boşalan koltuğa getirilen Ayda Kayaer, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü mezunu. Esayan ve Pangaltı okullarında 13 yıl öğretmenlik yapan Kayaer, bir süre çeşitli laboratuarlarda ve tüp bebek merkezinde çalıştı. İki çocuk annesi olan Kayaer, Kalfayan’ın önemli bir misyonu olduğunu, kendisinin de okula sahip çıkmak amacıyla müdürlük görevini kabul ettiğini söyledi. Kayaer, “Kalfayan çok farklı bir okul, okuldan önce bir yuva. Çocuklara en iyi eğitimi vereceğiz” dedi.

Tıbrevank’ta milat

Surp Haç Tıbrevank Lisesi yeni eğitim-öğretim yılına kabuk değiştirerek başladı. Statü sorunu çözülen vakıfta, Temmuz ayında il geneli kapsamında yapılan seçimin ardından göreve gelen Toros Alcan başkanlığındaki yönetim kısa sürede okulu adeta baştan yarattı. Yatılı öğrenci kabul etmeye başlayan ve öğrenci sayısı önceki yıllara göre artan okulda teknik altyapıyla birlikte eğitim felsefesi de değişti. Okul müdürü Armen Saruhanyan, hem ÖSS’de başarıyı, hem de genel kültürü yüksek öğrenci yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Surp Haç Tıbrevank Lisesi’nin kurucu temsilciliğine getirilen Varujan Bulğan, okulda yapılan fiziksel değişimi şöyle anlattı: “En dikkat çeken yenilik sınıfların renklendirilmesi oldu. Öğrencilerin tahtaya daha iyi odaklanmaları için özel renkler kullandık ve özel bir yapı oluşturduk. Bu yapıyla, akıllı tahta, projeksiyon gibi her türlü elektronik donanımı sınıflara rahatça ekleyebiliyoruz. Öğrencilere daha ferah bir atmosfer sunmak amacıyla sınıfların, koridorların aydınlatma sistemi değiştirildi. Çağdaş eğitim anlayışını temel alarak öğrenciler için tekli sıralar temin edildi. Tüm elektrik aksamı yenilendi. Dekoratif anlamda pek çok değişilik yapıldı ama zemindeki çinileri olduğu gibi bıraktık, çünkü o bizim geçmişten gelen gücümüzü temsil ediyor.”

Bulğan, yatılı öğrencilerin sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için yatakhane bölümünde çalışma, okuma ve bilişim odaları hazırlandığını belirtti: “Altışar kişilik iki odamız hazır. Bu odaların tam karşısında, ‘sesli alan’ ve ‘sessiz alan’ olarak adlandırdığımız iki oda yer alıyor. Burada öğrenciler özgürce televizyon izleyebilir, internete girebilir, sohbet edebilir veya ders çalışıp kitap okuyabilir. Bu odalar ev atmosferini yansıtacak şekilde dekore edildi. Eskiden etütler ders yapılan sınıflarda olur, çocuklar tüm gün aynı sırada oturtulurdu. Artık öğrenciler evindeki gibi uzanarak ders çalışabilecek.” Bulğan, okulun boya işlerine sponsor olan Şişli Belediyesi’ne de teşekkür etti.

Okul müdürü Armen Saruhanyan, yeni eğitim dönemini bir milat olarak kabul ettiklerini söyledi. Saruhanyan, eğitim kalitesinin yükseltmenin yanı sıra sosyal etkinliklerle öğrencilerin okulda daha verimli saatler geçirmesini hedeflediklerini belirtti. Tıbrevank’ın genel prensiplerinin kendilerine yol göstereceğini söyleyen Saruhanyan, “Tıbrevank büyük bir aile; öğrencilere bu ailenin birer parçası olduklarını hissetireceğiz” dedi. Saruhanyan öğretmen kadrosuna önemli takviye yapıldığını da vurguladı: “Çeşitli branşlarda 10 yeni öğretmen kadromuza dahil oldu. Okulda her gün birkaç branş öğretmeni bulunacak. Çalışmalarımız sadece üniversiteye yönelik değil. Ermenice eğitimini, kültürel bilinçten yoksun bir şekilde vermeyeceğiz. ‘Yüksek not alalım, sınıfı geçelim’ gibi bir mantık olmayacak öğrencilerde.”

Kategoriler

Toplum Okullar