Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan istifa etti

Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan bugün yaptığı bir açıklamayla istifa ettiğini açıkladı. Yeni cumhurbaşkanı seçilene kadar göreve Ermenistan Parlamentosu Başkanı Alen Simonyan vekalet edecek.

Sarkisyan, istifasının iç ve dış politikayı etkilemek için araçlara sahip olmamasından kaynaklandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı olarak iç ve dış sorunları çözecek anayasal güce sahip olmadığını aktaran Sarkisyan, bazı siyasi grupların da kendisini ve ailesini hedef aldığını kaydetti.

Söz konusu nedenlerden ötürü sağlığının da olumsuz etkilendiğinin altını çizen Sarkisyan, “Uzun süre düşündüm ve dört yılın ardından cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etme kararı aldım. Bu karar duygusal değil, belli bir mantık çerçevesinde alınmıştır” ifadesini kullandı. Sarkisyan sitesinden yaptığı açıklamayı şöyle sürdürdü:

“Bu kesinlikle duygusal bir karar değil ve içinde belli bir mantık var. Cumhurbaşkanı, hem iç hem de dış politikada devlet ve millet için en önemli meseleleri etkilemek üzere gerekli araçlara sahip değil.”

Sarkisyan, açıklamasında "Benzersiz bir gerçeklikte yaşıyoruz, Cumhurbaşkanı'nın savaş ve barış meselelerini etkileyemeyeceği bir gerçek. Devlet ve halk için uygun olmadığını düşündüğü yasaları veto edemediği bir gerçek. Cumhurbaşkanı'nın sunduğu fırsatların devlet için bir avantaj olarak değil, çeşitli siyasi gruplar tarafından kendilerini tehdit eden bir tehlike olarak algılandığı da bir gerçek. Başkanın potansiyelinin çoğunu sistemik iç ve dış politika sorunlarını çözmek için kullanamadığı bir gerçek."

"Dünyanın sürekli bir türbülans bölgesinde olduğu, ancak Başkan'ın ülkesine yardım etmek için anayasal bir aracı olmadığı bir gerçek. Devlet başkanının ve bazen de ailesinin çeşitli siyasi gruplar tarafından hedef alındığı bir gerçek."

Armen Sarkisyan Serj Sarkisyan'ın son döneminde Cumhurbaşkanlığı makamına seçilmişti. Bu dönemde Ermenistan bir sistem değişikliğine gitmiş, Cumhurbaşkanlığı sisteminden Başbakanlık sistemine geçmişti. Başbakan olmayı amaçlayan Serj Sarkisyan böylece görev süresini uzatmak istemekle eleştirilmiş, 2018 yılında gelişen protestolar sonucu başlayan Kadife Devrim ile Serj Sarkisyan görevi bırakmış, Nikol Paşinyan başbakan olmuştu. 

Anayasanın 144. maddesine göre, yeni seçilen Cumhurbaşkanı göreve başlamadan önce, Cumhurbaşkanının yetkileri Parlamento Başkanı’na geçiyor.

Bu durumda, Anayasaya göre, bu süreçte Cumhurbaşkanının yetkileri, Ermenistan Parlamentosu  Başkanı Alen Simonyan tarafından yürütülecek. 

Ermenistan Anayasasına göre Cumhurbaşkanı seçimi, istifadan en erken 25, en geç 35 gün sonra yapılıyor.

Şimdi ne olacak?

-Ermenistan'da Cumhurbaşkanı Parlamento tarafından seçiliyor. 

-Cumhurbaşkanı adayı, milletvekili toplam sayısının en az dörtte biri tarafından aday gösterilebiliyor. 

-Hakimler, savcılar, Soruşturma Komitesi, Yolsuzlukla Mücadele Komitesi, polis teşkilatı, ulusal güvenlik, kolluk kuvvetleri, kurtarma, vergi, gümrük, cezaevi hizmetleri ve askerler aday gösterilemiyor. 

-Milletvekillerinin toplam oylarının en az dörtte üçünü alan aday cumhurbaşkanı seçiliyor.

-Adaylar oyların en az dörtte üçünü alamazsa, ilk tura katılan tüm adayların katılabileceği ikinci tur seçimi yapılıyor.

-İkinci turda, milletvekillerinin oylarının en az beşte üçünü alan aday cumhurbaşkanı seçilir.

-Hiçbir aday oyların beşte üçünü alamazsa, üçüncü tur seçim yapılır.

-İkinci turda en çok oyu alan iki aday üçüncü tura katılabiliyor. Oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçiliyor.

-Oyların eşit olması ve hiçbir adayın çoğunluğu elde edememesi durumunda on gün içinde yeniden seçim yapılması gerekiyor. Cumhurbaşkanı yedi yıllık bir süre için seçiliyor.

(Ajanslar, Civilnet)

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan