Mariupol kuşatmasında çok sayıda sivil kayıp

Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgal harekatı iki haftayı geride bıraktı. Kuşatma altındaki Mariupol'da çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Antalya'da ise Rus ve Ukrayna dışişleri bakanları biraraya geldi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky, Çarşamba günü 12 saatlik ateşkes sırasında kuşatma altındaki Ukrayna şehirlerinden en az 35 bin sivilin tahliye edildiğini söyledi.

Zelensky, Mariupol, Volnovakha ve Izium şehirlerine açılacak üç ek güzergahla Perşembe günü daha fazla sivilin çıkabileceğini umduğunu söyledi.

Liman kenti Mariupol'daki dokuz günlük Rus kuşatmasında toplam 1.207 sivil öldüğü belirtiliyor. Açıklama kentin belediye başkanından geldi. 

Yardım grupları, şehirde su, elektrik veya ısınma olmadığını ve felaket koşullarının hüküm sürdüğünü bildiriyor.  

Mariupol'daki bir çocuk hastanesine düzenlenen ve 17 kişinin yaralanmasına neden olan saldırıyla ilgili olarak Rusya "savaş suçu" işlemekle  suçlanıyor.

ABD saldırıyı "barbarca" olarak kınarken, İngiltere "ahlaksız" olarak nitelendirdi.

Bu arada BM, Ukrayna'dan çıkan toplam mülteci sayısının, yarısından fazlası Polonya'da olmak üzere, 2,2 milyona yükseldiğini tahmin ediyor.

Bu durum, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın en hızlı büyüyen mülteci krizi olarak nitelendiriliyor.

Antalya'da düşük beklentili buluşma

Öte yandan Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası ilk üst düzey görüşmede, iki ülkenin dışişleri bakanları Türkiye'de bir araya geliyor. Antalya'daki zirveye Sergei Lavrov ve Dmitro Kuleba'nın yanında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılacak.

Zirvede Rusya'nın, Kırım ve Donbas bölgesindeki ayrılıkçı bölgelerin statüsü ile Ukrayna'nın tarafsızlığı başlıklarını masaya getirmesi bekleniyor.

Ateşkes, tahliye koridorları ve insani yardımlar konusu da ele alınacak başlıklar arasında.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, zirvenin "barış ve istikrar getirmesini" umduğunu söyledi. Ancak Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Antalya'ya hareketi öncesi, beklentilerinin "sınırlı ve düşük" olduğunu ifade etti.

Türkiye'deki zirve öncesi BBC'ye konuşan Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Veresçuk, Rusya'nın öne sürdüğü ultimatomların kabul edilemeyeceğini söyledi.

Veresçuk, Kırım'ın Rusya toprağı ve Donetsk-Luhansk'ın bağımsız devletler olarak tanınmasının "kesinlikle imkansız" olduğunu savundu ve "topraklarımızı pazarlık unsuru yapamayız" dedi.

Newsnight programında soruları yanıtlayan İrina Veresçuk, "Ukrayna halkının suratına bakarak, nasıl sakin bir şekilde topraklarımızı veririz" ifadesini kullandı.

Moskova ise Ukrayna'nın AB ve NATO'ya katılmayacağına dair resmi güvence vermesini ve Kırımla Donbas'taki yeni durumu kabul etmesini talep ediyor.

(AFP, BBC)

Kategoriler

Güncel