Antalya'da Ukrayna zirvesi: Ateşkes için anlaşma sağlanamadı

Rusya'nın Ukrayna topraklarında başlattığı işgal harekatı sürerken iki ülkenin dışişleri bakanları ilk kez Antalya'da biraraya geldi.

Antalya'daki zirveye Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın yanısıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.

Üçlü zirvenin ardından bir açıklama yapan Kuleba, ateşkes konusunda bir gelişme kaydedilemediğini söyledi.

Toplantının ardından Lavrov ve Kuleba, ayrı odalarda basın toplantıları düzenledi.

Kuleba, Ukrayna'daki en ciddi durumun Mariupol şehrinde olduğunu, ancak Putin'in burası için bir insani koridor teklifinin olmadığını belirtti.

Kuleba'ya göre iki mevzu acil öncelik taşıyor: Mariupol'da bir insani koridorun kurulması ve 24 saatlik bir ateşkesin ilan edilmesi.

Rusya'nın taleplerinin teslim olmalarına yönelik olduğunu vurgulayarak bunun kabul edilemeyeceğini kaydeden Kuleba, bu formattaki bir toplantıda Rusya ile tekrar bir araya gelebileceklerini ifade etti.

Lavrov'un basın toplantısından öne çıkan notlar ise şöyle: 

- Bu görüşme Türk tarafının teklifiyle yapıldı. Sayın Erdoğan'ın Putin ile yaptığı görüşme sonucunda bu karar alınmıştı.

- Ukrayna krizinin çözümüne yönelik her girişimi destekleriz.

- Bugünkü görüşmemiz sonucunda müzakerenin yerini alacak hiçbir şeyin olmadığı anlaşıldı İnsani konuları ele aldık.

- Siviller gönüllü birlikler tarafından canlı kalkan olarak kullanılıyor. Bunlar biliniyor. İnsani koridor açılması planlanıyor

- Belarus'taki görüşmelerin çözüme ulaşmasını istiyoruz.

Lavrov Mariupol'daki doğumevinin vurulmasıyla ilgili soru üzerine de şunları söyledi:

"Aslında Rus silahlı güçleriyle ilgili bir sürü iddialarla karşılaşıyoruz. Bu doğum evinni çoktan Azov Taburu tarafından ele geçirildiği verileri Güvenlik Konseyi’ne 3 gün önce sunuldu. Kamuoyunun ne tür provokasyonlara maruz kaldığını kendiniz açıklayın"

Lavrov ayrıca bir soru üzerine "Pentagon'un Ukrayna topraklarında onlarca askeri-biyolojik laboratuvarlar oluşturduğu iddiaları bizi endişelendiriyor. Bu konuda sorular yönelttik ve yanıt bekliyoruz. Bunların barışçıl amaçlı yapılmadığı çok açık" dedi. 

(BBC, Sputnik)

Kategoriler

Güncel