Brüksel zirvesinde neler konuşuldu?

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, kabine toplantısında 6 Nisan'da Brüksel'de Ermenistan, Azerbaycan liderleri ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel arasında düzenlenen üçlü görüşme ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan  hükümet oturumunda Brüksel’de ele alınan konulara değindi. Paşinyan şöyle konuştu: 

"Doğal olarak Parukh (Azerbaycan'ın ateşkesi ihlal etmesi)  olayları başta olmak üzere Dağlık Karabağ'da güvenlik ortamının sarsılmasıyla ilgili bir tartışma yaşandı. Ancak bu konuyu Brüksel platformunda daha fazla tartışmayı uygun görmedim, çünkü söz konusu olan mesele Azerbaycan birliklerinin Dağlık Karabağ'daki Rus barışı koruma misyonunun sorumluluğunda bulunan alanlara girmesidir. Bu konu daha çok Rusya'nın katılımıyla ele alınmalıdır” 

Paşinyan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmeleri sırasında bunun hakkında konuştuğunu da vurguladı.

Öte yandan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borel, Brüksel'deki görüşmeye  değindi.

Borrell bunu uzun süreli barış, istikrarlı ve güvenli Güney Kafkasya üzerine çalışmak için Ermenistan ile Azerbaycan arasında varılan önemli bir çaba ve ilerleme olarak nitelendirdi.

Yaptığı paylaşımda Borell şu ifadelere yer verdi:

"Mevcut jeopolitik bağlamda, çatışmaları diplomatik olarak çözmenin ve angajmana girmenin yollarını bulmak her zamankinden daha önemli.”

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in üçlü görüşmesi Brüksel'de  6 Nisan akşamı gerçekleşti.

Görüşmede varılan mutabakata göre 26 Kasım 2012'de Soçi'de varılan anlaşma uyarınca, Nisan ayı sonuna kadar, Ermenistan ve Azerbaycan devlet sınırının belirlenmesi için ikili bir komisyon kurulacak ve bu komisyon, sınır boyunca güvenlik ve istikrar sağlama konularını ele almakla yetkilendirilecek.

Ermenistan Başbakanı ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanlarına iki ülke arasındaki barış görüşmelerinin hazırlıklarına başlama talimatı verdi.

Kategoriler

Güncel