"Zangezur açıklamaları sürecin ilerlemesine engel oluyor"

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Facebook sayfasından gazetecilerin ve sivil toplum kuruluşlarının sorularını yanıtladı. Paşinyan Türkiye-Ermenistan normalleşme sürecine değindi.

Paşinyan Türkiye ve Azerbaycan tarafından gündemde tutulan  “Zangezur koridoru” açıklamalarının süreci baltaladığını ve ilerlemesine engel olduğunu ifade etti.

"Bir fırsat var mantığıyla çalışıyoruz, her şeyi dürüstçe yapmalıyız. Aksi takdirde diyalog anlamsız olurdu. Bir fırsat olduğunu düşünüyoruz ve bu fırsatı kullanmak için her şeyi yapmaya hazırız" diye konuşan Paşinyan sözlerinin, Ermeni tarafının bu açıklamalara dayanarak diyaloğu durduracağı anlamına gelmediğini söyledi.

Türkiye ve Azerbaycan;  Nahcivan'dan Azerbaycan'a ulaşacak, Ermenistan topraklarından geçen bir koridoru gündemde tutuyor. Ermenistan ise kendi topraklarından geçecek bir ulaşım hattında kontrol mekanizmaları bulunması gerektiğini belirterek bu talebe karşı çıkıyor ve 2020'deki İkinci Karabağ Savaşı'na sona erdiren ateşkes anlaşmasında böyle bir madde olmadığını söylüyor. 

Paşinyan röportajında , Türkiye ile ilişkilerin nihai olarak normalleşmesi için olanaklar olup olmadığı sorusuna da değinerek şöyle yanıtladı:

"Şimdi fırsat yok dersem, neden müzakere ettiğimiz sorusu ortaya çıkacak. Müzakere, en azından bunu yapmanın mümkün olduğuna dair kesin bir anlayış olduğu, küçük adımlarla adım adım ilerlemenin mümkün olduğu anlamına gelir. Sık sık görüşmenin etkili olmadığını, henüz sonuç vermediğini söylüyoruz ama bir yandan da örneğin doğrudan uçuşların yeniden başladığını görüyoruz. Ama öte yandan geçmişte de Yerevan'dan İstanbul'a, İstanbul'dan Yerevan'a doğrudan uçuşlar olduğunu biliyoruz. Şimdi küçük adımlarla ilerlemeye çalışıyoruz."

(Armenpress, Ermenihaber.am)

 

Kategoriler

Güncel