Mirzoyan: Azerbaycan hırslarından vazgeçerse süreç daha kolay ilerler

Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Yunanistan'da yayınlanan ‘Katimerini’ gazetesine verdiği demeçte Türkiye- Ermenistan normalleşme sürecine değindi, ayrıca Ermenistan-Azerbaycan arasında yürütülen temasları değerlendirdi.

Mirzoyan, "Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin normalleşme süreci, Azerbaycan tehlikeli hırslarından vazgeçerse çok daha kolay ve etkili ilerleyecek" dedi.

Ararat Mirzoyan “Her yönde yapıcı çabalar gösterme taahhüdümüzü yineliyoruz. Azerbaycan’ın tehlikeli bağnazlığından ve Ermeni karşıtı söyleminden kaçınması, birçok Ermeni savaş esirini ve sivili rehin tutmayı ve Ermeni kültürel ve dini mirasını yok etmeyi, uluslararası insani yardım kuruluşlarının Dağlık Karabağ çatışma bölgesine girişini engellemeyi durdurması durumunda sürecin çok daha sorunsuz ve verimli olacağını vurgulamak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Mirzoyan'a göre bölgedeki tüm kan ve nefrete rağmen Güney Kafkasya’da gerçek bir barış fırsatı var.

Ermenistan’ın bölgede uzun vadeli istikrar sağlama ve barışçıl bir kalkınma dönemi açma konusundaki istekliliğini defalarca teyit ettiğini kaydeden Mirzoyan, bu çabaların tek taraflı olamayacağının açık olduğunu ve bu doğrultuda Ermenistan’ın, Azerbaycan tarafından da aynı derecede yapıcı bir yaklaşım ve samimi pratik adımlar beklediğini söyledi.

Normalleşme süreci

Türkiye ile normalleme sürecine değinen bakan, Ermenistan’ın Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulmasına ve Türkiye’nin 1993 yılında tek taraflı olarak kapattığı iki ülke arasındaki sınırın açılmasına hazır olduğunu belirtti.

Mirzoyan, “Bu sürece olumlu dinamikler kazandırmak için Türkiye Dışişleri Bakanı’nın Antalya Diplomatik Forumu’na katılma davetini kabul ettim ve kendisi ile forum çerçevesinde bir görüşme yaptım.” dedi.

Mirzoyan'a göre Ermenistan sürecin başarılı olması için ilişkilerin normalleşmesi yönünde somut adımlar atmaya hazır ve siyasi iradenin gerekli olduğunu düşünüyor. Bakan Mirzoyan,  “Ermeni tarafı her ikisini de defalarca gösterdi ve aynı şeyi Türkiye tarafından da bekliyoruz” dedi.

(Ermenistan Kamu Radyosu)


 

Kategoriler

Güncel