ABD Kongresi'nden Türkiye'ye F-16 satışına kısıtlama

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye'ye F-16 satışını sınırlandıran değişikliği kabul etti. Buna göre ABD Başkanı uçakların Yunanistan hava sahasını ihlal etmeyeceğine dair belge sunmadan satış yapılmayacak.

ABD Temsilciler Meclisi, Pentagon'un 2023 savunma bütçesini içeren yasa tasarısına, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışını 'sınırlandıran' ekleme yaptı.

Meclis üyeleri Gus Bilirakis ve Chris Pappas'ın öncülüğünde hazırlanan düzenleme 179'a karşı 244 oyla kabul edildi..

Euronews'in haberine göre oylanarak tasarıya eklenen madde, Türkiye’ye F-16 satışının koşulu olarak ABD Başkanı'nın bu satışın Amerikan menfaatlerine olduğunu Kongre'ye beyan etmesini ve bu uçakların Yunan hava sahasına izinsiz girişlerde kullanılmayacağını taahhüt etmesini öngörüyor.

Buna göre, Başkan bu uçakların Yunanistan toprakları üzerinde yetkisiz uçuşlar yapmayacağı konusunda somut adımların ayrıntılarını da içeren bir onay belgesi vermediği sürece Türkiye'ye F-16 savaş uçağı, F-16 geliştirme teknolojisi veya modernizasyon kitleri satılamayacak.

ABD'nin önümüzdeki yıl savunma bütçesinin 800 milyar doların üstüne çıkmasını öngören  yasanın mevcut şekliyle yürürlüğe girmesi için Temsilciler Meclisi'nden sonra Senato'da da onaylanması gerekiyor.

Hatırlanacağı üzere Başkan Joe Biden da Madrid'deki NATO zirvesi sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'ye F-16 satışına destek mesajı vermişti.

Kategoriler

Güncel