Ermenistanlı esir askerlerin öldürülmesi : Etkin soruşturma çağrısı

Avrupa Birliği, Fransa, Rusya, İngiltere ve ABD, Ermenistanlı esir askerlerin Azerbaycanlı askerlerce öldürülmesine dair görüntüler ile ilgili olarak soruşturma çağrısında bulundu.

1 Ekim Cumartesi günü Telegram kanalında 4 Ermenistanlı esir askerin öldürümesine dair bir görüntü yayıldı. Askerlerin Azerbaycanlı bir grup asker tarafından öldürüldüğü görülüyor. Ermenistan makamları görüntüleri incelediklerini ve görüntülerin gerçek olduğunu belirterek AİHM ve BM Uluslararası Adalet Divanı'na başvurma kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Peter Stano Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında, Azerbaycan makamlarının Ermeni savaş esirlerinin Azerbaycan askerleri tarafından vurulduğunu gösteren videoyu derhal incelemeleri gerektiğini söyledi.

Stanro “İlgili makamlar tarafından derhal soruşturma açılması çağrısında bulunuyoruz. Azerbaycan askerlerinin Ermeni askerlerini idam ederken görüldüğü bu video Azerbaycan makamları tarafından araştırılmalıdır.” dedi.

Stano’ya göre, soruşturmanın sonuçları videonun gerçekliğini gösteriyorsa, “Bu bir savaş suçu ve uluslararası hukukun açık bir ihlalidir.”

Fransa Dışişleri Bakanlığı , "Faillerin adalete teslim edilmesi çağrısında bulunduğunu" ve Azerbaycan'da "hala tutuklu bulunan tüm Ermeni mahkumların serbest bırakılmasını talep ettiğini" belirterek , Azerbaycan Başsavcılığı'na "tam ve kapsamlı" soruşturma çağrısı yaptı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, " Uluslararası insancıl hukukun ihlal edildiği tüm vakalar kapsamlı bir şekilde soruşturulmalı" dedi.

İngiltere'nin Yerevan Büyükelçisi, " Azerbaycan Başsavcılığı'nın videoyu kapsamlı bir şekilde soruşturma taahhüdünü duyurmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm kötü muamele, istismar ve yargısız infaz iddialarının ilgili makamlar tarafından tam olarak soruşturulmasını bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Tam ve tarafsız bir soruşturma çağrısında bulunuyoruz. Herhangi bir vahşetin sorumlularından hesap sorulmalıdır" dedi.

BBC Azerbaycanca'nın haberine göre Azerbaycan Askeri Savcılığı, video görüntüleri hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, ise sosyal ağlarda dolaşan tüm videolarla ilgili "Ermenistan'dan farklı olarak ilgili makamlarca soruşturma yürütülüyor" dedi.

Bakanlık " 17 Eylül 2022'de Azerbaycan Cumhuriyeti Askeri Savcılığı, sosyal ağlarda yayılan videoların gerçek olup olmadığının yanı sıra görüntülerin hangi zaman ve mekanda yer aldığını belirlemek için kapsamlı bir soruşturma başlatıldığını "duyurdu.

Azerbaycan, Ermenistan'ın uluslararası yükümlülüklerine uymasını ve "sayısız savaş suçundan" sorumlu kişilerin kanun önünde hesap vermesini talep etti.