Biberyan'ın "Yalnızlar"ı senaryoya uyarlandı, ödül aldı

Zaven Biberyan'ın "Yalnızlar" romanı Elif Refiğ ve Murat Mahmutyazıcıoğlu tarafından senaryoya uyarlandı. Uyarlama Antalya Altın Portakal Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali, Antalya Kapalı Spor Salonu’nda yapılan Açılış Töreni ile başladı.

Törende, 1974 yılında Altın Portakal’da  ‘Bedrana’ filmiyle ‘En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü kazanan Perihan Savaş ile 1999’da ‘Gemide’ ve 2006’da ‘Takva’ filmleriyle ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü alan Erkan Can’a Onur Ödülü, Zerrin Tekindor’a ise Yaşam Boyu Başarı Ödülü verildi.

Bu yıl ilk kez düzenlenen Edebiyat Uyarlaması Senaryo Yarışması’nda Jüri Özel Ödülü’nü, Zaven Biberyan’ın aynı isimli romanından uyarlanarak yazılan ‘Yalnızlar’ filminin senaryosuyla Elif Refiğ ve Murat Mahmutyazıcıoğlu aldı. En İyi Senaryo Ödülü’nün sahibi ise ‘Gölgeler Çekildiğinde’ filminin senaryosu ile Burcu Aykar oldu.

Zaven Biberyan, 'Yalnızlar' romanında siyasetin ve toplumun hızlı bir dönüşüm geçirdiği 1950’li yıllarda, İstanbul’un Anadolu yakasında bir sayfiye yerinde, Erenköy’de, bir yaz hafta sonunda yaşananları anlatıyor. Yazar, bu iki günde yaşananlarla, toplumsal sınıfların ve çeşitli statülerden bireylerin iç dünyalarının psikolojik tahliline girişiyor, insanların ve Türk, Ermeni, Yahudi, Rum toplulukların arasındaki iletişimsizliği; kişisel-toplumsal davranış kalıplarında oluşan tahribatı konu ediniyor. (Kitap özeti için bkz. Aras Yayıncılık)

Kategoriler

Kültür Sanat