KGAÖ zirvesi nihai bildiri üzerinde anlaşma sağlanmadan sona erdi

Rusya liderliğindeki bir askeri ittifak olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) liderlerinin Ermenistan zirvesi, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın nihai bildiriyi imzalamayı reddetmesinin ardından anlaşma sağlanmadan sona erdi. Paşinyan zirve açılışında KGAÖ'yü Azerbaycan saldırıları karşısında Ermenistan'a yardım etmediği gerekçesiyle eleştirdi.

Paşinyan, deklarasyonu, geçen yılın Mayıs ve Kasım aylarında, bu yılın da Eylül ayında gerçekleşen Azerbaycan'ın Ermenistan topraklarına yönelik saldırılarını kınayan “açık bir siyasi değerlendirme” içermediği için imzalamamaya karar verdiğini söyledi .

KGAÖ'nün Ermenistan'a askeri yardım göndermesini sağlamak ve Azerbaycan'ın saldırılarını kınamak, Yerevan hükümetinin  zirveden en önemli beklentileriydi. 

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko , Ermenistan müzakerecilerinin deklarasyona iki madde eklemeyi teklif ettiğini ancak  bunu "kabul etmeme kararı aldıklarını" söyledi. Konuyu detaylandırmadı, ancak Ermenistan ve Azerbaycan'ın bir barış anlaşmasına varması konusunda iyimser bir görüş yansıttı.

Azerbaycan'ın Eylül ayında Ermenistan topraklarına yönelik gerçekleştirdiği saldırıda  Ermenistan resmen KGAÖ'ye yardım için başvurdu, ancak ittifak, anlaşma yükümlülüklerine rağmen askeri yardım göndermede isteksiz davrandı. Saldırılar ABD arabuluculuğuyla sona erdi. 

Zirvenin açılışında Paşinyan KGAÖ'yü eleştiren bir konuşma yapmıştı

Zirvenin ardından Paşinyan, yine anlaşma konusunda iyimser mesajlar veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile baş başa görüştü.

Putin, Paşinyan'ın  bildirgeyi imzalamayı reddetmesine atıfta bulunarak , "Tabii ki, tüm konularda anlaşmaya varmak asla mümkün değil, belki de çok nadiren mümkün, ancak genel olarak çalışmalarımız çok yoğun ve faydalıydı" dedi 

Putin protesto edildi

Putin'in ziyareti ve zirve sırasında, başkent Yerevan'da bazı gruplar Rusya ve Putin'i protesto etti. Azerbaycan saldırıları karşısında Rusya'nın Ermenistan'a gerekli desteği vermediği kanaati Ermenisten'da giderek güçleniyor. 

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vahan Hunanyan  KGAÖ’nün Ermenistan’ı desteklemeye ilişkin karar taslağını Ermeni tarafının tatmin edici bulmadığını belirtti.

Radar Armenia’a konuşan Hunanyan, “Ermeni tarafı, KGAÖ müttefiklerinden Azerbaycan’ın 13-14 Eylül saldırganlığına ilişkin net bir siyasi değerlendirme bekliyor. Kolektif Güvenlik Konseyi’nin 'Ermenistan Cumhuriyeti’ne yardım sağlamak için ortak tedbirler hakkında' karar taslağı bu açıdan mevcut haliyle Ermeni tarafını tatmin etmiyor. Bu nedenle, belgenin revizyon için gönderilmesine karar verildi" dedi.

Rusya Devlet Başkanı’nın basın sözcüsü Dmitry Peskov ise “Tabii ki, her şey üzerinde anlaşmaya varılmamış olmasına rağmen Ermenistan KGAÖ’de kalacak.” ifadelerini kullandı.

Peskov sözlerine şöyle devam etti: “KGAÖ zirvesinde Ermenistan ve Azerbaycan sınırındaki barışı koruma görevlilerinin görev süresi konusuna değinildi. Rusya, Ermenistan-Azerbaycan çözüm sürecinde önemli bir rol oynamaya devam ediyor ve her iki ülkeye de yardım etmeye devam edecek.”

(Civilnet, Agos, Ermenistan Kamu Radyosu)