Nesin Vakfı'nın hesaplarındaki tüm nakde el kondu

Çatalca Kaymakamlığı kararıyla bloke edilen Nesin Vakfı'nın hesaplarındaki 1 milyon 970 bin TL Hazineye aktarıldı. Yönetim vakfın tüm gelirlerine el konulması nedeniyle çalışanların ücretlerinin ödenemediğini açıkladı.

Birgün gazetesinin konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Nesin Vakfı yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu, uygulamaya tepki gösterdi.
"Kamuya açık alanda kumbara koymadık, kapı kapı dolaşarak insanlardan para toplamadık. Bizim projelerimiz her daim internet sitemizde ve sosyal medya sayfalarımızda yer alıyor. Biz bağışçılarımıza hesap vermekle mükellefiz. Bu halka karşı borcumuzdan kaynaklı ve Aziz Nesin'in de vasiyeti gereği her kuruşun hesabını veriyoruz" dedi.

"Bağışlara el koymak hangi vicdana sığar? Hangi kanuna sığar?" diyen Cihangiroğlu Hazineye aktarılan yaklaşık 2 milyon TL içinde yalnızca bağışların değil "aynı zamanda vakfın kira gelirlerinin, telif gelirlerinin de yattığını" açıkladı.

Cihangiroğlu, "Bu hesaplarda biriken para, bağışlar ve gelirlerimiz ve hesap bloke edildiği için kullanılamadı. Hiçbir şekilde dokunmadık o paralara. O gün de '2 milyon TL'yi bloke edin ama hesabı kullanmamıza izin verin' dedik ama buna onay vermediler" dedi.

"Bu süreçte projelerimizin çoğunu askıya aldık. Uzun süredir baskı altındayız. Yeri geldi çalışanlarımızın maaşlarını erteledik. 'Bu ay maaşlarınızı gecikmeli vereceğiz' dedik," diyen Cihangiroğlu yapılanları vakfın maddi varlığını yok etmeye yönelik bir hesabın parçası olarak yorumladı. 

Yazar Aziz Nesin'in kurduğu ve 50'nci yılını kutlamaya hazırlanan Nesin Vakfı 'nın İsmailağa Cemaati'nin tacizleriyle karşı karşıya olduğu, Aziz Nesin'in oğlu matematik profesörü oğlu Ali Nesin tarafından duyurulmuştu.

9 Mayıs 2022'de kamuoyunu bilgilendirmek üzere yazdığı açık mektupta Ali Nesin Çatalca'da olanları şöyle anlatmıştı: "Yanı başımızda kalabalık ve yüksek sesli ayinler düzenlediler. Bakışlarından ve hareketlerinden rahatsız olmamızı istedikleri anlaşılıyordu. Fotoğraflarımızı çekip özel hayatımızı ihlal ettiler. Tehdit ettiler. Çatalca'da aleyhimize dedikodular çıkardılar. Hiç nedensiz düşmanca bir tavır içine girdiler. Kaçak bir cami (ya da mescit) inşaatına başladılar. İçlerinden biri bize fiziken saldırdı. Hiçbir zaman tahriklerine kapılmadık ama gerekeni yaptık; ne yazık ki şikayetlerimizin hepsi resmî mercilerden geri döndü. Arkaları sağlam anlaşılan."

(BirGün, Bianet)

Kategoriler

Güncel