Fransız Senatosu Türkiye ve Ermenistan büyükelçilerini dinledi

Fransa’daki Türkiye ve Ermenistan büyükelçileri Fransız Senatosu’nda Sosyalist grubun sorularını yanıtladı. Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, yaptığı konuşmada, Mecliste kabul edilen yasa teklifinin, Senatoda da kabul edilerek onaylanmasının Türk-Fransız ilişkilerine büyük darbe vuracağı uyarısında bulundu. Ermenistan’ın Paris Büyükelçisi Vigen Chitechian ise gruba Ermenistan’ın görüşlerini iletti.

 

Senatodaki Sosyalistler, Türkiye'nin görüşlerini daha yakından dinleyebilmek için Paris Büyükelçisi Burcuoğlu'nu bugünkü grup toplantısına davet etti.

Sosyalist grup, Ermenistan'ın Paris Büyükelçisi Vigen Chitechian’ı de ayrı bir oturumda dinledi. Senato’da soruları yanıtlayan Chitechian, Ermenistan’ın görüşlerini iletti.

Büyükelçi Burcuoğlu konuşmasında, 1915 olaylarının tarihi hakkında Sosyalist senatörlere bilgi verdi ve teklifin onaylanmasının iki ülke arasındaki ilişkilere vereceği zarara önemle dikkati çekti.

Yasa teklifiyle ilgili olarak Fransız tarihçilerin ve anayasa uzmanlarının görüşlerine de işaret eden Burcuoğlu, teklifin ifade ve düşünce özgürlüğüne de aykırı olduğu uyarısında bulundu.

 

Yasa teklifi 23 Ocak’ta Senato gündeminde

 

Mecliste kabul edilen yasa teklifi, hükümetinin girişimiyle 23 Ocak'ta Senato gündemine getiriliyor.

Sosyalist senatörlerin bir kısmı, iktidar partisinin bir üyesinin hazırladığı ve Meclis'ten geçirdiği yasa teklifin yerine, daha önce Senatoya getirilen, içerik olarak aynı, farklı  kaleme alınan kendi yasa tekliflerini oylamak istiyor.

Bu yönde düşünen Sosyalist senatörler, iktidar partisinin yasa teklifine oy vermeleri halinde, seçimlerde Ermeni diasporasının oylarının iktidar partisine gitmesinden endişe ediyor ve kendi yasa tekliflerinin Senatoda kabul edilip daha sonra yasalaşması için Meclise gönderilmesini istiyor.

Öte yandan, Sosyalist Grup hukukçuları tarafından yasa teklifi hakkında hazırlanan bir görüş belgesinde, yasa teklifinin Fransız Anayasası ile 'bağdaşık' olmadığı, hatta Anayasa Konseyi'ne gitmesi halinde 2001 yılında çıkarılan 'Ermeni soykırımı' kanununu dahi 'tehlikeye sokabileceği' görüşü savunuldu.

Belgenin senatörler açısından bağlayıcılığı bulunmuyor. Senato'nun Sosyalist Başkanı Jean-Pierre Bel ile Sosyalist grup başkanı François Rebsamen yasa teklifini destekleyenler arasında yer alıyor. Senato’da fazla bir ağırlığı bulunmayan Yeşiller grubu ise yasa teklifini desteklememe kararı aldı.

Raportör mücadelesi

Kanun komisyonu içinde iktidar partisi ile Senato'nun sayıca en kalabalık grubu olan Sosyalistler arasında 'raportör kimden olacak' mücadelesi de yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin iktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) Fransa'da Türklerin yoğun yaşadığı Yukarı-Ren ili senatörü Catherine Troendle'nin raportör olmasını isterken, Sosyalistler en kalabalık grup olarak raportörlüğün kendilerine verilmesi gerektiğini savunuyor.

Catherine Troendle, geçen yıl Mayıs ayında Senato gündemine gelen inkâr yasası teklifinin reddi için oy kullanan senatörler arasında yer almıştı. Raportörün kim olacağına gelecek hafta karar verilmesi bekleniyor. Kanun komisyonu raportörü tarafından hazırlanacak görüş raporu genel kuruldaki tartışmaya temel oluşturacak.
 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem