Hatay'daki kiliselere dair hasar raporu

Türkiye Ermenileri Patrikliği Hatay ilindeki Ermeni kiliselerinin durumu hakkında bir açıklama yayınladı. Kırıkhan'daki Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi tamamen yıkıldı

Patrikhane'den bugün yapılan açıklama şöyle: 

"Yaşanan korkunç deprem, on kentte ciddi hasar yarattı. Deprem Hatay ilindeki üç kilisemizi de etkiledi.

Uzun yıllardır çatısı çökük durumda olan ve çatısının onarılarak ibadete açık hale getirilmesi planlanan  Kırıkhan'daki Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi ne yazık ki  sor depremlerden sonra tamamen yıkıldı.

Kırıkhan Kilisesi

Vakıflıköy'ün Meryem Ana Kilisesi (Surp Asdvadzadzin) zarar görmedi, sadece ikonaların yerleştirildiği kısımda  küçük hasarlar  var. Ayrıca kilisenin yanındaki çeşmenin duvarında da hasar görüldü.  

İskenderun'daki Kırk Azizler Çocuk Kilisesi'nde (Karasun Mangants)  Krikor Lusavoriç ikonalarının yerleştirildiği bölümler ve diğer ikonaların yerleştirildiği bölümlerde tamir edilebilecek küçük hasarlar var. Ayrıca kilisenin zemininde yer yer çatlaklar oluştu. Kilisenin bitişiğindeki ruhaniler bölümü ise ciddi şekilde hasar gördü ve kullanılamaz hale geldi.

İskenderun ve Hatay kiliseleri için Anadolu  Kiliseleri Gözetmeni Rahip Avedis Tabaşyan  ve İstanbul Bakırköy Kilisesi din Görevlisi Şahen Ohanyan tarafından çalışmalar yürütülmektedir."

Bilindiği üzere Hatay'daki Latin Katolik Kilisesi, Antakya'daki Rum Ortodoks ve Protestan Kilisesi ile Altınözü Tokaçlı'daki Rum Ortodoks Kilisesi tamamen yıkıldı. İskenderdun Aya Nikola Rum Kilisesi'nde  ve Arsuz  Mar Yuhanna Rum Ortodoks Kilisesi'nde ağır hasar oluştu. 

Kategoriler

Toplum