Hatay'da yıkılan kiliseler için Kültür Bakanlığı ile toplantı

6 ve 20 Şubat depremleri sonrasında Hatay'da yıkılan kiliseler için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, vakıflarla bir toplantı yaptı.

Türkiye Ermenileri Patrikliği'nden yapılan açıklama şöyle:

"24.02.2023 tarihinde Kültür Ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy ve Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu ile beraberindeki heyet Hatay’daki tüm vakıflar ile depremden sonra bir toplantı gerçekleştirmiştir.

Yapılan toplantıdaki durum tespitleri ve acil yapılacak olan yapılar için görüşmeler yapılmıştır. Sayın Bakanın durum tespitinden sonra bizler için yapacakları acil eylem planları dahilinde olduğu ve yardımcı olacakları konuları iletmiştir.

İlk başta tüm yapılar için kendi başınıza yapılabiliyorsa yardım edebileceklerini teknik ve mühendis desteği verebileceklerini söylediler. Yapılacak olan işler için öncelikle ellerinde olan vakıflar için röleve ve projeleri istediler. Bunlarla ilgili tescilli binalar için tadilatların çok acil yapılmasını ve gereken tüm yardımları devletin limitleri dahilinde destek verileceğini belirttiler. Yardıma ihtiyaç duyulduğu taktirde gereken izinlerin kendiler tarafından verileceği ve haberdar ettiğimiz takdirde bunlar için destek verileceği söylendi. Ayrıca Mazbut vakıflar için tüm işlemlerin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütüleceği bilgisi verildi.

Bizlere verilen söz hakkı sırasında İskenderun Karasun Manuk Kilisemiz'de ana sunağımızın tahribat yaşadığı ve sunakta kaymaların olduğu yine aynı şekilde sağ ve sol sunakların yıkıldığını ve zeminde çatlakların oluştuğu bilgisi verildi. Ayrıca aynı zamanda Kilisemiz lojmanın Depremden dolayı çok zarar gördüğü ve girilemez olduğu bilgisi Bakan Beye aktarıldı. Bakan Bey Bu yerler için ekip gönderilip inceleme yapılacağı ve gereken teknik desteğin ve izinlerin verileceği söylendi. Kat karşılığı ortak yapılan mevcuttaki binalar için bölge müdürlüğü tarafından yardım edileceği kendileri tarafından söylendi.

Kırıkhan’daki kilisemiz için yeniden inşa edilmesini ve bu kilisenin Kırıkhan bölgesindeki tek kilise olduğunu turizm için önemli olduğunu ve tekrardan yapılmasını talep ettik. Bizim için tüm kiliseler gibi bu kilisemizin de her ne kadar cemaatimizin olmasa da önemli olduğunu söyledik ve bunun için tekrar yapılacağını ve bize yardımcı olacaklarını söylediler."

Kategoriler

Toplum Güncel