Moskova'da Putin, Paşinyan, Aliyev zirvesi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Kremlin'de bir araya geldi.

Basın yansıyan bilgilere göre zirvede bölgesel ulaşım ve ekonomik faaliyetlerin önündeki engellerin kaldırılmasına ilişkin konular ele alındı.

Üç lider, başbakan yardımcılarının bu konuda görüşmelere devam etmesi konusunda mutabakata vardı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bazı zorluklar olsa da Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki durumun çözüme doğru ilerlediğine inandığını söyledi.

Putin üçlü görüşmeyi başlatırken "Genel olarak, bence, tüm zorluklara ve sorunlara rağmen -ve hala çok sayıda sorun var- durum hala bir çözüme doğru ilerliyor" dedi. 

Putin, "Bana göre ve bizim görüşümüze göre bunlar aşılabilir engeller,  tamamen teknik meseleler” diye devam etti. 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Moskova'daki üçlü zirve öncesinde Putin ile yaptığı görüşmede, Azerbaycan'ın Ermeni mallarının Rusya Federasyonu ve İran'a nakliyesi konusunda açık olmasını beklediklerini söyledi.

Paşinyan,  “Azerbaycan demiryolunun, Ermenistan Cumhuriyeti'nin Nahçıvan ve Azerbaycan üzerinden örneğin Rusya Federasyonu ve İran İslam Cumhuriyeti'ne giden trenlere de açılmasını bekliyoruz. Biz de bu konunun eşitlik temelinde, ülkelerin egemenlik ve yargı yetkisi temelinde çözülmesini bekliyoruz” dedi.

Üçlü zirve öncesinde  Avrasya Ekonomik Birliği Yüksek Konseyi de gerçekleştirildi. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in “Zangezur koridoru"nu yeniden gündeme getirmesi üzerine Paşinyan  9 Kasım 2020 tarihli üçlü açıklamada sadece bir koridordan bahsedildiğini ve onun da Laçin koridoru olduğunu ifade etti.

Paşinyan Laçin koridorunun da yasadışı olarak Azerbaycan tarafında abluka edildiğini vurguladı.

Ermenistan Başbakanı, Ermeni tarafının bölgedeki tüm ekonomik ve ulaşım bağlantılarını kaldırmaya hazır olduğuna dair güvence verdi.