‘Karabağ’a ilişkin tasarının geçmesinden esef duyuyorum’

Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan Meksika’ya giderek Latin Amerika gezisini başlattı.

Meksika Dışişleri Bakanı Espinosa, Ermenistan’ı dost bir ülke olarak gördüklerini, işbirliğini genişletme arzusunda olduklarını ve Dışişleri Bakanı’nın ziyaretinin bu yönde adımlar atılması için iyi bir fırsat yarattığını ifade etti. Bakanlar, Meksika’da Ermenistan Büyükelçiliği’nin açılmasının ilişkilerin pekişmesi ve derinleşmesine büyük katkıda bulunacağına işaret ettiler.

‘Ermenistan-Meksika ilişkilerini de olumsuz etkiledi’

Bakan Nalbandyan, geçen yıl Meksika Parlamentosu tarafından Dağlık Karabağ’a ilişkin tasarının kabul edilmesinden esef duyduğunu ifade etti. Nalbandyan, tasarının uluslararası toplumun tutumuyla çelişkili olduğunu, bunun AGİT Minsk Grubu üç eş başkanı ülke tarafından birçok kez ifade edilen çözüm sürecine ve bölge güvenliğinin yanı sıra, Ermenistan-Meksika ilişkilerini de olumsuz etkilediğini söyledi. Bakan Patricia Espnosa ise, bu konuda Meksika kamuoyunun da tepki gösterdiğini belirtti.

Bakan Nalbandyan, Meksikalı mevkidaşına Karabağ sorunun çözümü için devam eden müzakere sürecine ilişkin bilgi verdi, Ermenistan ve AGİT Minsk Grubu eş başkanları şahsında uluslararası toplumun sorunun barışçıl çözümüne yönelik hareket ettiğini ifade etti. Nalbandyan, buna karşın Azerbaycan yönetiminin yapıcı olmayan, provokatif ve çelişkili adımlarla müzakere sürecini çıkmaza sokmak ve başarısız kılmak için her şeyi yaptığını söyledi. Bakan Espinosa ise, Meksika hükümetinin AGİT Minsk Grubu eş başkanlarına sunulan öneriler temelinde Karabağ sorununun kesinlikle barışçıl yolla çözümüne destek verdiklerini söyledi.

Buluşma sonrasında bakanlar, iki ülkenin dışişleri bakanlıkları arasında siyasi istişareler gerçekleştirilmesine İlişkin memorandumu imzaladılar.

‘Azerbaycan’ın yapıcı olmayan tutumunu teşvik edici bir adım’

Bakan Nalbandyan, Meksika Senatosu üyeleriyle de buluştu ve bu yıl iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin başlamasının 20. yıldönümünün kutlandığını belirtti. Ermenistan-Meksika ilişkilere zarar verecek adımların atıldığını ifade eden Nalbandyan, “Zarar verici adımlar derken Meksika’nın bir önceki yasama yılında Senato ve Temsilciler Meclisi’nde Dağlık Karabağ’a ilişkin kabul ettiği tasarıları kast ediyorum. Bunlar uluslararası toplumun tutumuyla çelişkili olup, Azerbaycan’ın yapıcı olmayan tutumunu ve saldırgan adımlarını teşvik etmektedir” dedi.

Geçen yıl Aralık ayında Meksika Kongresi’nde Hocalı katliamı ile ilgili alınan kararda şu ifadelere yer veriliyor: “26 Şubat 1992 tarihinde Ermenistan silahlı birliklerinin, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde Hocalı’nın sivil halkına karşı saldırıya geçti. Uluslararası insan hakları kuruluşlarının tereddüt etmeden soykırım olarak adlandırdığı olay sırasında genellikle etnik kimliğine göre yüzlerce insanın ölümüne neden oldular.”

 

Kategoriler

Güncel Ermenistan