Diyarbakır, Ağrı, Kars ve bölgedeki diğer illere, şehir dışından seçmen getirildiği yönünde haberler var. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) devam eden oy verme işlemleri sırasında karşılaşılan usulsüzlüklere ilişkin yazılı açıklama yaptı. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamada 31 merkezde 46 bin 901 seçmenin kaydırıldığını söyledi.
Öğle saatlerinde sosyal medya hesabından açıklama yapan DEM Parti şunları kaydetti:
“Müşahitlerimiz, okul ve sandık görevlilerimiz, milletvekillerimiz ve yöneticilerimizle beraber sandıkların başındayız. Daha önce iktidarın merkezi bir şekilde planladığı sahte seçmen oyununu tespit etmiş ve kamuoyu ile paylaşmıştık. Bugün de sandık başındaki arkadaşlarımız ve oy kullanmaya giden halkımız bu sahte seçmenleri suçüstü yakalamış ve belgelemiştir."
"Parti görevlilerimiz iktidar partisinin lehine birden fazla sandıkta oy kullanmaya çalışan devlet görevlilerini tespit etmiş, bu durumu tutanak altına almış ve haklarında suç duyurusunda bulunmuştur. Hiçbir hileye izin vermeyeceğiz."
DEM Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık da, Ağrı’da taşımalı seçmen uygulaması olduğunu öne sürerek tepki gösterdi.
Sakık, “Binlerce insan Ağrı’ya getirildi. Burada Ağrılı seçmen yok. Ağrı halkının iradesini gasp etmek istiyorlar” dedi.
Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Diyarbakır'ın Kulp ilçesinin Atatürk Ortaokulu, Seyrek Ortaokulu, Hamzalı Canaydın Ortaokulu ve Uzunova Ortaokulu’nda taşımalı asker ve polisler oy kullanmaya başladı.
Paylaşılan görüntülerde, sivil kıyafetli asker ve polisler, minibüslerle oy kullanacakları okullara taşındığı ve oy verme işlemi sırasında vatandaşlarla izdiham yaşandığı görüntülere yansıdı.
Oy kullanmak için sandık başına gelen seçmenlerin, bu duruma tepki gösterdiği görüntüler paylaşıldı.
DEM Parti Kars Milletvekili Gülistan Koçyiğit de il dışından taşımalı seçmen geldiğini belirterek tepki gösterdi. Koçyiğit konuya dair bir video paylaştı.
Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde toplu oy kullanmak isteyen kişiler ile sandık müşahitleri arasında çıkan arbedede 3 kişi darbedildi. Olay ile ilgili tutanak tutulurken, söz konusu sandıkta oy verme işlemi durduruldu. Olayı duyan DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan da okula geldi. Öcalan kalabalık tarafından uzaklaştırılırken, jandarma okul ve çevresinde önlem aldı.
Siirt ve Şırnak'tan da benzer haberler geldi.
Mezopotamya Ajansı 30 Mart'ta geçtiği haberde "Yerel seçime 2 gün kala Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine taşınan asker ve polisler, getirilmeye başlandı. Iğdır’da ilk olarak 23 Mart’ta getirilen askerler, kentte yer alan Geri Gönderme Merkezi’ne, İl Özel İdare ve üniversiteye ait otel ve pek çok pansiyona yerleştirildi. Üniversiteye bağlı Karaağaç Kampüsü’nde bulunan Uygulama oteline yaklaşık 200 asker yerleştirildi" bilgilerine yer verdi.
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, saat 15.30 sularında yaptığı açıklamada 31 merkezde 46 bin 901 seçmenin kaydırıldığını söyledi. Doğan "Şimdi buna darbe değil de ne diyelim?" diye konuştu.
Seçim kavgası: 1 kişi öldü
Öte yandan Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinin kırsal Ağaçlıdere Mahallesi'nde iki grup arasında muhtarlık seçimi nedeniyle çıkan kavgada 1 kişi hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı.
Olay, sabah saatlerinde meydana geldi. Oy verme işlemi sırasında çıkan tartışma büyüyerek, silahlı, taşlı, sopalı kavgaya dönüştü. Emin Çelik (44), vücuduna isabet eden kurşunlarla hayatını kaybetti, 2'si ağır 12 kişi yaralandı.
Muhtarlık kavgasında, gazetecilerin de silahlı saldırıya uğradığı belirtildi.Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nden yapılan açıklamada
“Anadolu Ajansı, Demirören Haber Ajansı ve İhlas Haber Ajansı ekipleri, saldırı sonrası bölgeden uzaklaşmaya çalıştıkları sırada Anadolu Ajansı’nın aracına kurşun isabet etmiştir. Arkadaşlarımızın kimi ambulansla, kimi kendi aracıyla, kimi de koşarak olay yerinden uzaklaşmış ve güvenli bir bölgeye geçmiştir. Meslektaşlarımızla yaptığımız görüşmede şu anda can güvenlikleriyle ilgili bir sorun olmadığını bildirmişlerdir" dendi.