Sami Evren: Müfredatta benzer çok sayıda ırkçı bilgi var

Bakırköy Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı Seviye Belirleme Sınavı’ndaki Ermenilere yönelik ayrımcı soruyu fark ederek sınavı terk eden ve konunun gündeme gelmesini sağlayan öğretmen Sami Evren, “Böyle ayrımcı, ırkçı bir sorunun çocuklara sorulmasını etik bulmuyorum. Böyle bir sorunun sorulduğu sınavda görev yapmam” dedi.

 

Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ilçedeki tüm ortaöğretim okullarında yaptığı Seviye Belirleme Deneme Sınavı’nda Ermenilere yönelik ayrımcı soruyu fark ederek, görevli olduğu Dadyan Okulu’na sınavı terk eden gözetmen öğretmen Sami Evren Agos’a konuştu.

Bakırköy’de binlerce öğrencinin girmek zorunda olduğu SBS’de, ayrımcı soruya karşı gösterdiği tepki sonrası sorunun iptal edilmesine vesile olan Evren,  “Tamamen tesadüf eseri Dadyan Okulu’nda gözetmen öğretmen olarak görevlendirildim. Sabah saat 10:00’da sınav yerine gittim. Soru kitapçığını ilk ben açtım ve 100 sorudan oluşan sınavın Sosyal Bilgiler Bölümü’ndeki bu ilk soruyu okuyunca, sınav kitapçıklarını öğrencilere dağıtmadan sınıftan çıktım. Okul yönetimine böyle ayrımcı, ırkçı bir sorunun, özellikle de Ermeni çocuklara sorulmasını etik bulmadığımı, böyle bir sorunun sorulduğu sınavda görev yapmayacağımı yazdığım dilekçeyi vererek, okuldan ayrıldım. Ben etik olmayan bir görevi yapmam, yapmama hakkım var, bu hakkımı da kullanıyorum. Bu hakkı ne kadar doğru anlarlar ne kadar anlamazlar, bilemem. Ben kendi adıma bunun da bir bedeli varsa öderim” dedi.

Soruları daha önceden görmediğini belirten Evren, “Sınav soruları Bakırköy İlçe Eğitim Müdürlüğü’nden kapalı zarfla geliyor ve kitapçıklar sınıfta açılıyor. Soruları, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün görevlendirdiği veya anlaştığı şirket hazırlıyor. Bu komisyonda kimler var bilmiyorum” diye konuştu.

Sınavın deneme sınavı olduğu için, alınan puanların önemli olmadığını anlatan Evren, konuşmasına söyle devam etti:

“Burada önemli olan şu; soru bilimsel değil.  Soruda bilgi ölçme özelliği yok. Bazı sorular vardır ki bilgiye yönelik değil eğitim amaçlıdır. Bu soruyu hazırlayanlar, ırkçı bir eğitim anlayışına sahip oldukları için sorunun altında da çocukları, hele hele Ermeni çocuklarını, Ermenilere düşmen etme mantığı yatıyor. Müfredatta da buna benzer çok sayıda ırkçı bilgiler var. Sosyal bilgiler kitaplarına bakın buna benzer çok sayıda ırkçı, ayrımcı, cinsiyetçi ifadeler var. Biz yıllardır bu kitapların incelenmesini, ırkçı, ayrımcı, cinsiyetçi ifadelerin kitaplardan temizlenmesini istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı, sözde bunların ayıklanacağını söylemişti. Bir de şu var, tamam, sınavlarda gündemle ilgili sınavda soru sorulabilir ama bu, bu sorudaki gibi ırkçı, ayrımcı olmaz. “

Evren, bu olay sonrası okul müdürlerinin tepki göstermesi sonucu sorunun sınav kitapçığından çıkarıldığını hatırlatarak, “Ancak, soruyu iptal etmeleri yetmiyor, özür dilemeleri lazım. Ayrıca bu soruyu hazırlayan komisyon üyelerine soruşturma açılması lazım. Milli Eğitim soruyu iptal ediyorsa demek ki itirazımızı haklı bulmuş, hatalarını kabul etmişler. Öyleyse bu soruyu hazırlayan komisyon üyelerine soruşturma açmalılar” diyerek sözlerini noktaladı.

Bakırköy’deki tüm okullarda bugün (13 Ocak 2012) uygulanan Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) Sosyal Bilgiler bölümünün ilk sorusu, Radikal gazetesinin 23 Aralık tarihli manşeti göndermede bulunuyordu. Gazetenin, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yasa teklifini hazırlayan milletvekili Valerie Boyer ve Ermeni siyasetçi Patrick Devedjian’ı hedef alan “Les Miserables” (Sefiller) manşeti, soru metninin üst kısmına yerleştirilmişti. Bu manşet altındaki soru ise şöyleydi:

“Mondros sonrasında kurulan ve amacı dünya kamuoyuna Ermenilerin yaptığı zulümler hakkında belge ve Fransızca eserler yayınlayarak etkilemek olan aşağıdaki hangi Cemiyet daha etkili olsaydı bugün Ermeni meselesi ile ilgili bu gazete haberi yayımlanmayabilirdi?”

Cevap şıkları ise şu şekilde sıralanıyordu:

a.       Kilikyalılar Cemiyeti

b.      İzmir Müdafa-i Hukuk Cemiyeti

c.       Milli Kongre Cemiyeti

d.      Trakya Paşaeli Cemiyeti

Dadyan Okulu’nda gözetmen öğretmen olarak görev yapan Evren, soruyu görünce sınavı terk etmişti. 

 

 

Kategoriler

Güncel İnsan Hakları