Kobanê Davası'nda karar açıklandı: Demirtaş'a 42 yıl hapis

IŞİD'in Suriye'nin kuzeyindeki Kobanî'ye yönelik saldırılarını sürdüğü dönemde, 6-8 Ekim 2014'te gerçekleştirilen protesto gösterileri ve sonrasında yaşanan olaylar gerekçe gösterilerek dönemin HDP ve BDP yöneticileri hakkında dava açılmıştı. Mahkeme bugünkü duruşmada kararını açıkladı. eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında 72 yıl 3 ay hapis cezası verildi

IŞİD'in Suriye'nin kuzeyindeki Kobanê'ye yönelik saldırılarının sürdüğü dönemde, 6-8 Ekim 2014'te gerçekleştirilen protesto gösterileri ve sonrasında yaşanan olaylar gerekçe gösterilerek dönemin HDP ve BDP yöneticileri hakkında dava açılmıştı.

Kobanê davasının 83. duruşması bugün Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmayı, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) eş genel başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi ve Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve çok sayıda CHP milletvekilinin de arasında bulunduğu CHP heyeti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eş genel başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, EMEP Milletvekili Sevda Karaca, SOL Parti adına İlknur Başer, DEM Parti milletvekilleri, çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin yanı sıra çeşitli ülkelerin büyükelçilik temsilcileri takip etti. 200’ü avukatın yanı sıra 10’u aşkın baro başkanı da duruşmaya katıldı.

Tutuklu siyasetçiler Alp Altınörs ve İsmail Şengül duruşmaya katılırken diğer tutuklu siyasetçiler Ali Ürküt, Günay Kubilay, Nazmi Gür, Bülent Parmaksız, Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman, Zeynep Ölbeci, Aynur Aşan, Ayşe Yağcı, Ayla Akat Ata, Dilek Yağlı, Pervin Oduncu, Meryem Adıbelli, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş duruşmaya katılmadı.

Davada, sanıklardan Ahmet Türk'e "örgüt üyeliği" suçundan 10 yıl ve  Alp Altınörs'e de 22 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Yaklaşık 8 yıldır cezaevinde olan ve azami tutukluluk süresini 6 ay önce dolduran Gültan Kışanak'a ise "örgüt üyeliği" suçundan ise 12 yıl hapis cezası verildi, ancak tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine hükmedildi.

Sebahat Tuncel'e "örgüt üyeliği" suçundan 12 yıl hapis cezası veren mahkeme; Ayla Akat Ata'ya da aynı suçtan 9 yıl 9 ay hapis ceza verirken, iki isminde de tahliyesine karar verdi. 

Tutuksuz yargılanan TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ile Aysel Tuğluk'un ise "devletin birliği ve bütünlüğünü bozma" suçundan beraatine karar verildi. Davadaki  sanıklardan Altan Tan ve Ayhan Bilgen'in ise tüm suçlamalardan beraatine hükmedildi. 

Davada beraat eden isimlerin tamamı şöyle: Altan Tan, Ayhan Bilgen, Aysel Tuğluk, Bircan Yorulmaz, Gülser Yıldırım, İbrahim Binici, Sırrı Süreyya Önder, Can Memiş, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Emine Beyza Üstün, Sibel Akdeniz.

Selahattin Demirtaş'ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası 42 yıla, Figen Yüksekdağ'ın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası 27 yıla 4 aya düşürüldü. Her ikisinin de tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Davada yargılanan siyasetçiler, Diyarbakır’da Yasin Börü ile arkadaşları Hasan Gökguz, Ahmet Dakak ve Riyat Güneş’in öldürülmesi başta olmak üzere, 6-8 Ekim Kobanî olayları sırasında 29 ilde yaşananların sorumlusu olmakla suçlanıyorlardı.

Ancak mahkeme, “yüklenen suçların sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle” ayrı ayrı beraatlerine hükmetti.

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan karar sonrası yaptığı açıklamada, “Tüm bu süreç, ‘O insanları bu siyasetçiler öldürdü, onlar katil’ denilerek yapıldı. Ama bakın mahkeme buralardan beraat veriyor. Bu talimatlı, özel yetkili mahkemeler dahi şu haliyle bu bağlantıyı kuramıyor, bunu delil olarak kullanamıyor” dedi.

Savcılık daha önçe açıkladığı mütalaasında aralarında Selahattin Demirtaş, Ahmet Türk, Bircan Yorulmaz, Ali Ürküt, Alp Altınörs, Altan Tan, Ayhan Bilgen, Ayla Akat Ata, Aysel Tuğluk, Ayşe Yağcı, Bülent Parmaksız, Cihan Erdal, Nazmi Gür, Dilek Yağlı, Emine Ayna, Figen Yüksekdağ Şenoğlu, Sırrı Süreyya Önder, Gülser Yıldırım, Gültan Kışanak, Günay Kubilay, İsmail Şengül, Zeki Çelik, Pervin Oduncu, Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman, İbrahim Binici, Mesut Bağcık, Can Memiş, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Meryem Adıbelli, Nezir Çakan, Aynur Aşan'ın da bulunduğu 36 sanığın "devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçlaması" ile Türk Ceza Kanunu (TCK) 302/1'den ağırlaştırılmış müebbet hapis ve ayrıca TCK ve TMK kapsamındaki diğer suçlamalardan ötürü de hapisle cezalandırılmalarını talep etmişti.