Bomonti Mıhitaryan’da adalet yerini buldu

Bomonti Mıhitaryan Okulu 1998 yılında tahliye edilmiş, tatilin ardından okula dönen öğrenciler bir süre bahçeye atılan sıralarda ders yapmıştı. O süreçte Hrant Dink okulun açık kalması için büyük bir mücadele vermişti.

Bomonti Mıhitaryan Vakfı, haksız yere el konulan okul binasını mahkeme yoluyla kazanmanın sevincini yaşıyor. Binanın çoğunluk hisselerine sahip olan Ayaş Belediyesi’ne karşı İstanbul 13. Asliye Mahkemesi’nde açılan dava 1 Kasım Perşembe günü sonuçlandı. Mahkeme, Ayaş Belediyesi’nde olan tapunun iptaline ve binanın vakıf adına tescil edilmesine karar verdi. Göreve geldiğinden bu yana mülkiyet sorununu çözmek için çalışan vakıf başkanı Rita Nurnur, karardan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Kendi binasında kiracı

Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Ayaş Belediyesi aleyhine İstanbul 13. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açan Surp Ğazar Ermeni Katolik Mıhitarist Manastır ve Mektebi Vakfı, ‘36 Beyannamesi’ uygulamasına dayandırılarak 1985 yılında Ayaş Belediyesi’ne geçirilen binanın iadesini istedi. 1 Kasım günü yapılan duruşmada hâkim bu talebi yerinde görerek binanın tapuda vakıf adına tescil edilmesine karar verdi. Duruşmanın ardından Agos’a konuşan vakıf başkanı Rita Nurnur, “Bu karar adaletin artık doğru işlediğinin bir göstergesidir” dedi.

‘Öğrenci kaybettik’

Sorun nedeniyle okulun kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu, bu nedenle büyük sıkıntı yaşadıklarını belirten Nurnur, temyiz sürecinin de vakıf lehine tamamlanmasını bekliyor. Nurnur şöyle konuştu: “Alınan karar bizi ve tüm Ermeni toplumunu çok mutlu etti. Biz bu kararla hakkımız olanı aldık. Duruşma sonunda, Ayaş Belediyesi’ndeki tapunun iptaline ve vakıf adına tescil edilmesine karar verildi. Bu karar artık adaletin doğru işlediğinin göstergesidir.”

Sorun nedeniyle öğrenci bulamadıklarını söyleyen Nurnur, “Bir okulun başına gelebilecek en kötü şey öğrenci yitirmektir. Bu sorun nedeniyle öğrenci bulamadık. Bu kararla okulun kapanma riski ortadan kalktı. Önümüzdeki dönemde daha çok öğrencimiz olacağına inanıyorum” dedi.

1998 yılında okulun sömestr tatilinde olması fırsat bilinerek zorla tahliye edilmiş,
tatil dönüşü öğrenciler bahçedeki sıralar üzerinde eğitimini sürdürmek zorunda
kalmıştı. O süreçte Hrant Dink o tarihte okulun açık tutulması için yoğun çaba
sarfetmişti.

Okul için milat

Karardan bir gün önce, 31 Ekim’de kurulan Bomonti Mıhitaryan Okulundan Yetişenler Derneği Başkanı Şuşan Sıvaslıoğlu, kararın okul için bir milat olacağını söylüyor. Sivaslıoğlu duygularını şöyle ifade ediyor: “Kararı duyduğumuzda sevinçten ağladık. Büyük bir mutluluk var hepimizde. Okul için bir şeyler yapmak istiyorduk hep, ancak belirsizlikten dolayı cesaret edemiyorduk, çünkü binayı kaybedebilir ve okul kapanabilirdi. Biz buna rağmen derneği kurduk. Şimdi okula çok farklı bir sahiplenme duygusuyla bakıyoruz.”

 

Haber 9 Kasım 2012 tarihli AGOS'ta yayınlandı.

 

Kategoriler

Toplum Vakıflar Okullar