'Dink davası AK Parti için test'

Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada verilen kararın yurt dışındaki yankılarından biri de Economist dergisinin analiziyle geldi. Dergi, 'Türkiye’de Adalet, Bazıları İçin Yok' başlıklı haber analizinde, 'Hiçbir zaman gerçek adalet beklemediler ama ailesi ve avukatları yine şoke oldular' sözlerini kullandı.

 

Dergi, 'cinayet davası, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) hukuk üstünlüğüne bağlılığı için bir test gibi görünüyordu' yorumunu da yaptı.

Haftalık İngiliz dergi The Economist, son sayısında Dink davası üzerinde de durdu. 'Türkiye’de Adalet. Bazıları için Yok' başlığını kullanan dergi, spotunda Dink’in taraftarlarının dava sonucunu protesto ettiklerine dikkat çekti.

Economist, haber analizine, 'Hiçbir zaman gerçek adaleti beklemediler. Ancak bir İstanbul mahkemesi, 2007 yılındaki cinayet ile ilgili tartışmalı davanın sonunda bu hafta karar verdiğinde ailesi ve avukatları yine şoke oldular. Yargıç, 19 sanığın tümünü ‘silahlı bir terörist örgüt’e üye olmaktan beraat etti' diye yazdı.

Kararın ayrıntılarına okuyucularına aktaran dergi, Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin’in, davayı 'baştan sonuna kadar bir komedi idi ancak en büyük şakayı sonuna bıraktılar' sözlerini de yansıttı.

Haber analizinde Dink’in öldürülmekten önce 'Türklüğe hakaret' suçlaması ile hakkında davaların açıldığına, ölmeden önce ve yetkililerce çizginin dışına çıkmaması yönünde uyarılmasının ardından öldürüleceğini bildiğini ortaya koyan yazılar yazdığına dikkat çekildikten sonra şu görüşlere de yer verildi:

'Cinayet davası, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) hukuk üstünlüğüne bağlılığı için bir test gibi görünüyordu. Türkiye’nin 60 bin Ermeni için Sayın Dink’e adalet, geçmişin yaralarını dindirebilirdi. Ermeni bir işadamı, ‘Bu karar, Ermenilerin meşru hedef oldukları yönünde net bir mesaj gönderiyor. Türk Başbakanı, sonucunun kamu vicdanını rahatsız ettiğini işaret etti ve temyiz sürecinin henüz bitmediğini söyledi.'

'Türkiye’nin müttefikleri bile kaygılı'

Economist, 'Türkiye’nin müttefikleri bile, onun hukuk sistemi konusunda kaygılı' sözlerini de kullandığı haber analizinde Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri’nin, uzun tutukluluklar dahil yargı sistemine yönelttiği eleştirilere dikkat çekerken, 'Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, kısa bir süre önce yargılanmadan tutuklanan başka generallere katıldı' diye yazdı.

'Yargı reformu cezaevindekiler için çok geç'

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in bir yargı reformunu açıkladığını, bu çerçevede 'cezaevinde Kürt lideri Abdullah Öcalan’ı övmek için iddia edilen terör suçlarına ilişkin cezaları azaltan ve şüphelilerin tutuklanması için gerekli kanıt çıtasını yükselten' değişikliklerin öngörüldüğünü kaydeden Economist, 'Bunlar, olumlu adımlar, mütevazi olsa da. Ancak, halen parmaklıkların arkasındaki çok sayıda gazeteci, yüzlerce öğrenci ve binlerce Kürt politikacı ve protestocular için çok geç' sözlerine ekledi.

 

 

 

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Economist