Radyo Agos ikinci hafta (17.11.2012)

10 Kasım Cumartesi günü ilk programıyla “Merhaba” diyen ‘Radyo Agos’ta bu hafta Rober Koptaş ve Karin Karakaşlı ile Agos editörlerinden Ferda Balancar, gündemi değerlendirdi.

Her Cumartesi Açık Radyo'da 09.00 ve 10.30 saatleri arasında yayınlanan Agos Saati'ni kaçıranlar programı buradan dinleyebilir.

/upload/files/AgosSaati20121117.mp3

Ciwan Haco’nun  ‘Diyarbekir’ şarkısıyla başlayan ve Ahmet Kaya’nın ‘Metris’ türküsü ile sona eren programda ele anılan konular ise şu şekildeydi;

13 ilin büyükşehir olmasını öngören yeni yasaya göre, belediye sınırları içinde nüfusu 500’ün altında mahalle kurulamayacak. Köyleri mahalleye dönüştürülen köylülerin, geçmişten beri kullandığı mera, yaylak ve kışlak gibi yerlerdeki hakları korunacak. Tasarı yasallaşırsa, Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Vakıflıköy’ün tüzel kişiliği tarihe karışacak. Radyo Agos’un yayınına telefonla bağlanan Vakıflıköy  Surp Asdvadzadzin Kilisesi Vakfı Başkanı Cem Çapar: “Köy statüsünün kalkması bizim için bir yok oluş anlamına geliyor” dedi.

Rober Koptaş, Kürt sorununda gelinen noktanın Türkler ve Kürtler arasında bir etnik boğazlaşmaya yol açacağı kaygısıyla, “Kürt yurttaşlarıyla hasbıhal niyetine” kaleme aldığı yazıda, “eğer böyle giderse” yaşanması olası gelişmeleri değerlendi. Koptaş, 'Ermenilerle Türkler arasında yüz yıl önce yaşananların, bugün Kürtlerle Türkler arasında yaşanmasından korkuyorum' dedi.

Çin’i yakından izleyen araştırmacı Cem Kızılçeç, ÇKP’nin son kongresinden sonra yaşanacak gelişmeleri anlattı: “Çin’i uluslararası sahnede çok daha etkili bir aktör olarak göreceğiz. Çin agresif olmayacak ama uluslararası toplumdan gücü oranında bir kabul bekliyor olacak. Uluslararası düzenin kurallarının oluşturulmasında aktif bir oyuncu olmaya hazırlanıyor.”

Programda ayrıca Ferda Balancar bu ayki Agos Kitap/Kirk’in içeriğinden de bahsetti.

Radyo Agos’un Ayp-Pen-Kim bölümünde emekli öğretmen Şuşan Özoğlu ile her hafta birkaç cümle Ermenice dersleri de ikinci bölümüyle devam etti.

 

Kategoriler

Radyo Agos