Radyo Agos’un gündemi cami yapan Ermeni mimarlardı

Radyo Agos’ta, bu hafta Karin Karakaşlı ve Pakrat Estukyan Agos’un penceresinden gündemi değerlendirdi. Programın bu haftaki (15 Aralık) konuğu mimar Zakarya Mildanoğlu’ydu.

Her cumartesi Açık Radyo’da 09.00 ve 10.30 saatleri arasında yayımlanan Radyo Agos’u kaçıranlar, programı buradan dinleyebilir.

Rober Koptaş seyahatte olduğu için bu haftaki programa katılamadı. Karin Karakaşlı ve Pakrat Estukyan’ın konuğu ise, mimar Zakarya Mildanoğlu’ydu. Bu haftaki Agos’ta ‘Ermenilerin inşa ettiği camilerde namaz caiz mi?’ başlıklı bir habere imza atan Mildanoğlu, haberde, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in Yalova’nın Çınarcık ilçesinde bir cami açılışında söylediği şu sözleri anımsattı:

“Müslüman olmayan bir adam da taşları bir araya getirip cami yapabilir… Müslüman olmayan bir kimse cami inşa edebilir, ama cami imar edemez. Camiler hem ibadet mekânımız hem de birlik mekânımızdır. Diğer dinlerin mabetleri ile İslam’ın mabetleri arasında dağlar kadar farklar vardır. Bizim mabetlerimiz tapınak değildir. İbadet mekânıdır. Biz orada o binalarımıza ibadet etmiyoruz, Rab’bimize ibadet ediyoruz.”

‘İstanbul yeniden Hıristiyan şehri olacak paranoyası var’

“Ermeniler, Rumlar cami projesi çizemez, inşa edemez. Kuran’a uygun değildir” söyleminin ardında, “İstanbul tehdit altında, onu yeniden Hıristiyan şehrine dönüştürmek isteyenler var” propagandasının yattığını dile getiren Mildanoğlu, “Oysa Osmanlı döneminde sadece payitaht İstanbul’da değil, Anadolu’nun birçok yerleşiminde de kışla, saray, cami, fabrika, han, türbe projelerinin hazırlanması ve inşasında Ermeni mimar, kalfa ve ustalar önemli rol oynadı. Uluslararası Hrant Dink Vakfı’nın yayımladığı ‘Batılılaşan İstanbul’un Ermeni Mimarları’ adlı eser bu konuda önemli bilgiler sunar” ifadelerine yer verdi.

Cumhuriyet döneminde de Ermeni mimarlar birçok cami yaptı

Programda, Cumhuriyet döneminde dahi, az sayıda da olsa Ermeni mimarların bu hizmeti vermeye devam ettiğini belirten Mildanoğlu, “1929’da Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun ve benim de lisede geometri öğretmenim olan Isdepan Ara Aratan çok sayıda cami yaptığı için ‘hoca’ olarak kayıtlara geçer. İstanbul’da Yakacık, Göztepe,  Selamiçeşme, Söğütlüçeşme, Ataköy, Bakırköy Yenimahalle, Şişli, Çağlayan, Nimet Abla, Gültepe Aydınlar Cami gibi onlarca cami projesine imza atan ‘hoca’, birçok kalfa ve usta da yetiştirdi” dedi.

Programda konuşulan haberlerden bazıları:

Dink’i mahkûm etmeyene HSYK yolunu kapatmışlar

Salih Zeki İskender: Dink’e mahkûmiyet yönünde oy kullanmazsam seçimlerde ters etki yapacağı söylendi. Ben böyle bir şeyi ne vicdanıma ne de meslek ahlakıma sığdırmadım ve oyumu o şekilde verdim.

Asya, Mine, Eylül... Oynadığım tüm kadınlar benim içimde

Türkiye sinemasının Sultan’ı, bugünlerde ‘Benim Sinemam’ kitabı için düzenlenen imza günlerinde hayranlarıyla buluşuyor. Şoray, dünden bugüne Türkiye sinemasını değerlendirdi: “80’lere kadar sinemalar dolup taşıyordu. Daha sonraki yıllarda çekilen film sayısı azaldı. Ben de sinemanın bir parçası olarak acı çektim.”

Ermeni kültürünün 1600 yıllık birikimine tanıklık eden kitap

Ermeni matbaacılığının ve basılan ilk Ermenice kitabın 500. yıldönümünde, Arsen Yarman Ermeni kültürüne ve kolektif kültür dünyasına, ‘Ermeni Yazılı Kültürü-Harf, Elyazması, Matbaa ve Salnameler Tarihine Kısa Bir Bakış’ adlı çok değerli bir kitap kazandırdı. Başka bir deyişle, Arsen Yarman’ın bizlere bir yolculuk teklifi var, 1600 yıl kadar önce başlamış bu seyahat tahmininizden daha renkli geçecek.

‘Failler ortaya çıkmazsa Roboski’yi terk edeceğiz’

Şırnak’ın Uludere ilçesi Ortasu ve Gülyazı köyünde F16’ların bombalaması sonucu 34 kişinin hayatını kaybetmesinin üzerinden bir yıl geçti. Olayla ilgili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturma devam ediyor. Ancak hiçbir ilerleme kaydedilemedi. Roboskili aileler, yaşanan katliamın sorumluları ortaya çıkartılmazsa, katliamın yıldönümü olan 28 Aralık’ta köyü terk edeceklerini söylüyor.

Antranik’in tanıklığıyla Dersim

Dersim Ermenileri çoğunlukla bir görünmezlik perdesi altında kaldılar. Unutulan Dersim’le birlikte unutulmuş olan bir anlatı da bu günlerde kitapçı raflarındaki yerini aldı. İlk kez 1900 yılında Tiflis’te yayımlanan ‘Dersim: Seyahatname’, 112 yıl sonra Aras Yayıncılık etiketi ile Türkçe okuruyla buluşuyor.

Bu haftanın şarkıları:

Kategoriler

Radyo Agos