Hollande Cezayir'deki katliamları kabul etti

Resmi bir ziyaret için Cezayir'de bulunan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, sömürgecilik döneminden ötürü Cezayir halkının acı çekmiş olduğunu ülkesi adına resmen kabul etti.

NTV'den Kayhan Karaca'nın haberine göre bu sabah Cezayir parlamentosuna hitap eden Hollande, 132 yıl süren ve kanlı bir savaş sonrası Cezayir'in bağımsızlığıyla sona eren sömürgeclik dönemini 'aşırı derecede adaletsiz ve sert bir sistem' olarak tanımladı.

Bu dönemde Fransa tarafından gerçekleştirilmiş katliam ve işkenceler hakkında gelecek nesillere karşı 'gerçeği söyleme'nin kendileri için 'ödev' olduğunu vurgulayan Hollande, 'Tarihçilerin arşivlere erişmeleri ve bu gerçeğin yavaş yavaş herkes tarafından bilinmesi gerekmektedir' şeklinde konuştu.

ÖZÜR DİLEMEDİ

Hollande buna karşılık söz konusu katliam ve işkenceler için Cezayir'den özür dilemedi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande dün akşam düzenlediği basın toplantısında da Cezayir'e 'özür dilemeye değil, gerçeği anlatmaya' geldiğini söylemişti.

DOSTLUK DEKLARASYONU

Hollande, Fransa'nın Cezayir ile 'eşit şartlarda istisnai ve stratejik bir ortaklık' oluşturmak istediğini de sözlerine ekledi. İki ülke arasında bu ortaklığın ilk adımı olarak dün akşam yeni bir 'dostluk deklarasyonu' imzalandı.

'KATLİAM'I RESMEN KABUL

Hollande, bazı çevrelerin talep ettiği gibi Cezayir halkından özür dilememiş olsa da ilk defa bir Fransa devlet başkanı, Fransa'nın Cezayir'de katliam ve işkenceler gerçekleştirdiğini ve bunların Fransa'nın savunduğu evrensel değerlere aykırı olduğunu resmen kabul etmiş oldu.

Kategoriler

Güncel Dünya

Etiketler

Cezayir