Adnan Menderes müze yaptı, Ak Parti camiye çevirdi

CHP Trabzon Milletvekili Volkan Canalioğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündem dışı söz alarak, Ayasofya Müzesi’nin camiye çevrilmesini eleştirdi. Canalioğlu, “Cami ihtiyacı varsa cami yapılsın” dedi

Agos.com.tr - Trabzon’da pek çok tarihi eser ve dünya mirası eserler olduğunun altını çizen Canalioğlu, Ayasofya’nın Menderes döneminde müze yapıldığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Bunların arasında her yıl binlerce yerli ve yabancılar tarafından ziyaret edilen, seyahat acentelerinin tur programında olan Ayasofya Müzesi’nin büyük önemi vardır. 1956/1957 yıllarında müzeye dönüştürülmesi için Sayın Adnan Menderes hükümeti Edinburgh Üniversitesi ile bir protokol yapmış ve bu protokol ile restorasyon çalışmalarını başlatmıştı.

1959 da müze olması kararı alındığında Rahmetli Adnan Menderes Başbakan’dı. Restorasyon çalışmaları 1962’de tamamlanmış, Demokrat Parti iktidarı tarafından camiden çıkarılmış, anıt-müze sıfatı ile ülke ve bölge turizmine kazandırılmıştır. 1964 yılında Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından Ayasofya Müzesi olarak hizmete açılmıştır.”

‘Trabzonlular dikkate alınmadı’

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından sessiz sedasız bir şekilde Ayasofya Müzesi’nin içerisindeki freskleri perdelerle örtüp ve zeminde bulunan çok önemli olan mozaiklerin üzerine ahşap döşenip halı serildiğini dikkat çeken Canalioğlu, “Bu karar alınırken acaba kime sorulmuştur? Mahalle ve yöre halkı ile turizme yönelik çalışan esnaflar buranın müze olarak hizmet vermesini istemektedirler ve basın açıklamaları yapmaktadırlar. Trabzon kamuoyunun yüzde doksanı bu tarihi eserin müze olarak faaliyette bulunmasından yanadır. Trabzon’un en büyük sivil toplum örgütleri, Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği, turizm işletmecileri, diğer meslek odaları , denekler ve siyasi partilerin hemen tamamı Ayasofya Müze olarak kalması yönünde açıklama yaptılar” dedi.

Cami ihtiyacı varsa cami yapılmalı

Ayasofya’nın yanında çok büyük camiler olduğunu anımsatan Canalioğlu,  uluslararası kamuoyunun da dönüşüme tepki göstereceğini söyledi: “Bu insanların hiçbiri camiye karşı değildir. Aksine Trabzon’da ve ülkemizde yaptırılan camilere de maddi-manevi katkılar sağlamaktadırlar. Ayrıca Ayasofya Müzesi’nin çok yakınında iki adet büyük kapasiteli cami vardır. Cami ihtiyacı varsa bir üçüncüsünü ve daha görkemlisini de yaparız. Bunun için müzenin kapatılmasına gerek yoktur. Ama belli ki bu tamamen tek taraflı bir siyasi karardır. Bunun arkasından gelecek uluslararası tepkileri de düşünmek durumunda olunmalıdır.”

‘Menderes doğru yapmıştır’

Menderes’in 1957 yılında kişisel olarak 100 bin lira, 2013 yılının parasıyla en az 1 milyon lira Ankara’daki Kocatepe Camii için bağışta bulunduğunu vurgulayan Canalioğlu, “İktidarı döneminde yılda 2 bin cami yaptıran rahmetli Adnan Menderes eğer kiliseden dönme caminin müzeye dönüştürülmesi yönünde hazırlıklar yaptırmışsa mutlaka doğru olanı yapmıştır” dedi. Canalioğı, anıt müzeyi ibadete açmak isteyenlerin bu konuda bir daha düşünmelerini, turizmcilere ve yerel halka sormalarını önerdi. (EE)

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem