İsa Mesih'e ait olduğu tahmin edilen kutsal sandık Sinop'ta bulundu

Sinop Balatlar Kilisesi'nde yapılan kazı çalışmalarında İsa Mesih'e ait olduğu tahmin edilen içerisinde kutsal emanetlerin saklandığı sandık bulundu.

Balatlar Kilisesi'nde yapılan kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu kazı çalışmaları sırasında İsa Mesih'e ait olduğunu tahmin ettikleri, kutsal emanetlerinin saklandığı taş bir sandığın ve içerisinde de haç parçalarının bulunduğunu söyledi. Taş sandığın ve içerisinde çıkan parçanın şu ana kadar kazı alanından çıkan en önemli bulgurlardan biri olduğunu belirten Köroğlu, 'Kazı alanında bir taş sandık ve sandığın içerisinde İsa Mesih'e ait olduğu tahmin ettiğimiz haç parçası olan kutsal bir eşya bulundu' diyerek şöyle sürdürdü: 'Bu sandık kazı çalışmaları sırasında şimdiye kadar çıkan en önemli buluntu. Bu sandık içerisinde, muhtemelen bir kemik var veya kutsal bir kişinin sembolik bir mezarı bu. Üzerinde haç işareti bulunan bu parça taş dolgu içerisinden çıktı. Çıkan bu parçanın İsa’nın çarmıha gerildiği haccın bir parçası olduğunu düşünüyoruz.'   

4 yıldır kazı çalışmalarını sürdürdüklerini ve kazılarda şu ana kadar bine yakın iskelet çıktığını söyleyen Köroğlu, 'İnşallah bu sene iyi bir çalışma sezonu olacak. Yaklaşık dört yıldır bu alanda kazı çalışmalarımız devam ediyor. Onun dışında 20'nci yüzyılın başına ait değişik buluntular ortaya çıktı. Bilmediğimiz pek çok şeyi burada gördük. Bizim için buluntudan öte yapının ortaya çıkması çok önemli. Sinop’un hem kültür anlamında hem turizm anlamında iyi bir yer kazanmış olması bizim için önemli' dedi. 
Kazı çalışmaları sırasında çıkan parçaları inceleyen Vali Yavuz Selim Köşger ise yapılan çalışmaların Sinop turizmine çok önemli katkılar sağladığını söyledi. Vali Köşger, 'Burada yaklaşık 4 yıldır hummalı bir çalışma yürütülüyor. Bende bugün bu çalışmayı yerinde gördüm ve gene bugün aynı şekilde aynı yoğunlukta çalışmalar devam ediyor. Bu yapılan kazı çalışmaları Sinop’un tarihi için çok önemli' diye konuştu.

Kaynak: Hürriyet

Kategoriler

Güncel Gündem

Etiketler

İsa Mesih sandık