Esayan'da 'Fatih' sevinci

Tablet bilgisayarlar ile akıllı tahtaları hem öğrenciler hem de öğretmenleri çok beğendi. Vatan Gazetesi’nden Kenan Butakın ve Kıvanç El’in ziyaret ederek görüştüğü Esayanlı öğrenciler ve öğretmenler Fatih projesine dâhil olmaktan ne derece mutlu olduklarını ifade etti.

Tablet bilgisayar alan öğrencilerden Daron Balcı, “Artık ders kitaplarımı getirmeyeceğim. Çanta yükünden kurtuldum” dedi. Karolin Nas da, “Tablet bilgisayarla okuma isteğim daha fazla artıyor” diyerek uygulamayı övdü.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, önceki gün başlattığı Fatih Projesi için 17 ildeki 52 okul pilot okul olarak belirlendi. Bu okullarda okuyan 9.sınıf öğrencileri, son iki günden bu yana hem akıllı tahtalardan hem de tablet bilgisayarlardan derslerini işliyor. İstanbul’da, pilot okul olarak belirlenen 7 okul arasında yer alan tek vakıf okulu olan Özel Esayan Ermeni İlköğretim Okulu ve Lisesi, Beyoğlu Üç Horan Ermeni Kilisesi Vakfı’na bağlı olarak ücretsiz eğitim veriyor. Toplam 150 öğrencisi olan okulun Fatih Projesi kapsamındaki 9.sınıflarda 45 öğrenci okuyor.

Dersler bilgisayara yüklü

VATAN, tablet bilgisayarın dağıtıldığı 9. sınıflara giderek öğrenciler ve öğretmenler ile tablet bilgisayar ve akıllı tahtaları inceledi. Okulda, 9A ve 9B sınıfında öğrenciler önceki gün aldıkları General Mobile tablet bilgisayarları harıl harıl kullanmaya başlamış. 9A sınıfında Coğrafya dersi öğretmeni Zafer Kurtar, akıllı tahtadan konuları anlatırken, öğrenciler de tablet bilgisayarlarından aynı kitabın safyalarını takip ediyor. Ancak tablet bilgisayarlara da henüz Ermenice dersi yüklenmediği için, dersin öğretmeni Garbis Horasancıyan akıllı tahtaya flash bellek ile yüklediği konuları anlatıyor. 9.sınıflardaki Ermenice ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi dışındaki 15 dersin e-kitabı tablet bilgisayarlara yüklenmiş. Ancak okulda, Ermenice ve Ermenice işlenen Din Kültürü Ahlak Bilgisi derslerinin bilgisayar ortamındaki versiyonları öğretmenler tarafından flash bellek ile akıllı tahtalara yüklenerek işlenmeye başlanmış.

İnternet sadece okulda

Öğrencilerdeki tablet bilgisayarlarda 3G yok. 3G özellliği olmayan bilgisayarlarda sadece kablosuz internet bulunan yerlerde internete girilebiliyor. Ancak tablet bilgisayarlarda şu an için bunun da mümkün olmadığını öğrendik. Çünkü MEB, öğrencilerin zararlı sitelere girmesini önlemek için tablet bilgisayarlarda sadece okullardaki sisteme entegre olan bir gömülü şifre yötemi uygulamış. Yani öğrenci evinde kablosuz internet olsa dahi, okul dışında olduğunu internete giremeyecek. Öğrenciler MSN, Facebook, Twitter gibi sosyal ağlara isteseler de bu bilgisiyar üzerinden erişemeyecek. MEB yetkilileri, kısıtlamanın sadece şimdilik olduğunu, projenin devamında kaldırılabileceğini belirtiyor. Tablet bilgisayarların şarjı ise 12 saat sürüyor.

‘Kitap yükünden kurtulduk’

Öğrencilerden Karolin Nas, “Tablet bilgisayarla okuma isteğim daha fazla artıyor. Pilot projede yer almamız gerçekten çok güzel oldu. MEB bizi gururlandırdı. Gerçekten çok şansılı olduğumuzu düşünüyorum” dedi. Daron Balcı ise, “Artık ders kitaplarımı getirmeyeceğim. Çanta yükünden kurtuldum. Bugün defterlerimi getirdim ama yakında tüm notlarımı tablet bilgisayarımda alacağım. Bu nedenle çok işime yarayacak” diye konuştu. Karin Kaşlı da, tablet bilgisayarı çok sevdiğini belirterek, tüm kitaplara, istediği tüm konulara anında ulaşabildiklerini söyledi.

‘Artık yeni bir dönem var’

Projenin başlangıcının yapıldığı Ankara’daki Sabahattin Zaim Anadolu Öğretmen Lisesi’nde Okul Müdürü Erhan Pelitoğlu, “Akıllı tahtalarda her türlü veri mevcut. Örneğin harita odasına gidip harita alma dönemi kapandı. Projeksiyon cihazları ile sunum yapılması dönemi de bitti. Artık yeni bir dönem var. Öğretmenler dersi daha rahat anlatıyor, bilgilere anında derste ulaşıyor. Öğrencinin ilk günden derslere ilgisi arttı. Öğrenciler duyduklarının yüzde 10’unu, gördüklerinin de yüzde 30’unu aklında tutabiliyor. Şimdi akıllı tahta ve tabletle her ikisi de var. Hatta daha zengin kitaplarla animasyonlarla öğreniyorlar” dedi. Akıllı tahta ile ilgili profesyonel eğitim almadığını ifade eden Pelitoğlu, “1-2 saat deneme yanılma yapılınca hemen öğreniliyor. İyi ve kolay kullanılan bir yazılım var” dedi.