Barzani'den bağımsızlık sinyalleri

Bağdat’a ilerleyişi süren Irak İslam Şam Devleti (IŞİD), 10 gündür kuşatma altında tuttuğu ülkenin en büyük petrol rafinerisini ele geçirdi. IŞİD kaosu ülkeyde hüküm sürerken ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Irak’taki temasları devam ediyor; bugünün durağı Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi olacak. Kerry’yle görüşecek olan Barzani ise bağımsızlık sinyalleri vermeye başladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Irak İslam Şam Devleti’nin (IŞİD) ülkede yarattığı kaosa ilişkin yaptığı açıklamada bağımsızlık sinyalleri verdi,  “Artık Kürt halkı için kendi geleceğini belirleme vakti geldi. Ve biz halkın kararının arkasındayız' dedi.

CNN'den Christiane Amanpour'a yaptığı açıklamalarda Barzani, 'Irak açıkça dağılıyor... Ve şurası aşikâr ki, federal ya da merkezi hükümet her şey üzerindeki kontrolünü kaybetti. Her şey çöküyor. Ordu, askerler, polis... Ama Irak'ın çöküşüne biz neden olmadık. Bunu diğerleri yaptı ve biz bir bilinmeyene esir kalamayız' dedi.

Barzani , Kuzey Irak'ta bağımsızlık referandumu düzenleyeceklerinin sinyalini verdi. Başbakan Nuri el Maliki'ninse ‘ülkesine değil kişisel olarak kendisine sadık bir ordu yarattığı için’ istifa etmesi gerektiğini belirtti.

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD militanları ve bazı aşiret güçleri, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentlerinin yanı sıra Enbar'ın El-Kaim, Rave, Aneh, Retbe ve Hadise ilçelerini ele geçirdi.

'Yoğun ve uzun süreli destek'

Irak’ta bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Bağdat ziyareti sonrası Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi liderleriyle görüşmek üzere Erbil'e gidecek.

Irak için 'yoğun ve uzun süreli destek' sözü veren Kerry, Sünni militanlarca yapılan saldırıların Irak'ın varlığına bir tehdit olduğunu ve ülkenin liderlerinin 'hemen' harekete geçmesi gerektiğini söyledi, “Irak'ın bütünlüğüne de saygılı olacağını” sözlerine ekledi.

Suriye ve Ürdün sınırı da IŞİD'de

Öte yandan IŞİD, Beici kentinde bulunan ülkenin en büyük petrol rafinerisini ele geçirdiğini açıkladı.

Beici kenti, Bağdat'ın kuzeyinde bulunan kentteki petrol rafinerisi 10 gündür kuşatma altındaydı.

IŞİD militanları, Irak'ın Suriye ve Ürdün sınırını da ele geçirmiş durumda.  Militanlar Bağdat’a doğru ilerlemeyi sürdürüyor.

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem