kitap/kirk'in yeni sayısı: Kendi yurdunda çarmıha gerilenler

Kitap/Kirk’in Ağustos sayısı tüm içeriğiyle agos.com.tr’de!

Merhaba,

Bu sayıya, Ferit Edgü’nün ilk baskısı 36 yıl önce yapılan ‘Bir Gemide’si ile başlıyoruz. Türkçe edebiyatta, varoluşçuluk akımının hikâye türünde unutulmaz örneklerinden biri olan kitapta, Edgü, varoluşa dair sorgulamalarını metinler arasında şiirsel bir ifade ile dile getiriyor. Elif Atalay yazdı.

Murat Cankara’nın dediği gibi, “An geliyor, yıllardır ‘orada olan’ bir kitap yerini, anlamını buluveriyor.” Bernard Malamud’un ‘Tamirci’si de böyle kitaplardan biri. Türkçeye daha önce ‘Kiev’deki Adam’ adıyla çevrilen ‘Tamirci’, 20. yüzyıl başında Çarlık Rusyası’nda bir Yahudi’nin maruz kaldığı akıl almaz baskı ve işkenceleri anlatıyor. İsrail’in Gazze’de uyguladığı vahşeti bahane ederek, Yahudi nefretini meşrulaştırmaya çalışanlara olduğu kadar, İsrail’i körü körüne savunanlara da ithaf olunur.

İsveçli yazar Karin Tidbeck’in ‘Zeplin’i, sizi İsveç kırsallarında, göllerinde dolaştırıp, sonra adı sanı belli olmayan garip dünyalara götürecek, bir an var olan sonra ‘pof’ diye sırra kadem basan insanlarla tanıştıracak, mitlerin, efsanelerin bir insanın kaderini nasıl etkilediğini gösterecek. Banu Yıldıran Genç yazdı.

Figen Şakacı’nın ‘Pala Hayriye’sinin öncesine denk gelen ve bir üçlemenin ilk kitabı olan ‘Bitirgen’, bir kız çocuğunun ergenliğe geçişi ve büyümesini konu ediniyor. ‘Bitirgen’, konuşacak, oynayacak kimseyi bulamayan bu kızın sırdaşı olan günlüğün adı. Karin Karakaşlı yazdı.

Robert Stam’in ‘Sinema Teorisine Giriş’i, nereden başlayacağını bilemeyen sinema öğrencileri için olduğu kadar, ucundan kenarından sinema teorisi öğrenip orada bırakacaklar için iyi bir rehber. Halihazırda fazlasını bilenler için ise yeniden düşünmek için güzel bir fırsat. Evrim Kaya yazdı.

Keyifli okumalar,

Ferda Balancar
ferda@agos.com.tr

Kategoriler

Kitap ԳԻՐՔ