CHP parti meclisine ilk Süryani aday

Mardin Midyat’ta yaşayan kuyumcu Süryani Gebro Tokgöz, 5-6 Eylül’de düzenlenecek kurultayda Parti Meclisi’ne aday olacağını açıkladı. Tokgöz, Kılıçadoğlu’nun listesinden aday olmak için kulis çalışmalarına da başladı. Gebro Tokgöz, eğer seçilirse CHP yönetimindeki ilk Süryani olacak.

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

Gebro Tokgöz, CHP’nin uzun yıllardır varlık göstermediği Mardin’de, 2007 Genel Milletvekili Seçimleri’nde milletvekili adayı olarak yarıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra başlayan tartışmalar üzerine, parti yönetimine girme kararı aldı. Ancak Tokgöz’ün işi zor görünüyor, zira  CHP’nin kurultay için bölgedeki delege sayısı oldukça az ve diğer illerden desteğe ihtiyacı var.

‘CHP’ye farklı inançlara sahip insanlar da girebilmeli’

Tokgöz, adaylığıyla ilgili AGOS’a konuştu: “Ben bu konuya partinin vizyonu açısından bakıyorum. CHP’ye sadece Süryani değil, bir Ermeni veya farklı inançlara sahip insanlar da girebilmeli. CHP, kapılarını herkese açabilmeli. Halkla kucaklaşmalı. CHP’nin, bugüne kadar neden iktidara gelemediğini artık sorgulaması lazım.”

Delege desteğine ihtiyaç duyan Tokgöz, başta Mardin ve Diyarbakır yerel örgütleri olmak üzere, partililerle temas ve görüşmelerinin olduğunu söyledi.

Tokgöz, kurultaya ayrı bir listeyle girmeye hazırlanan ulusalcı kanattan gelebilecek tepkilere ise, “Artık bu devirde ulusalcı ulusalcı nereye kadar. Artık CHP’nin halkla bütünleşmesi gerekiyor” karşılığını verdi.

Tokgöz, başta Avrupa’da siyaset yapan Süryani milletvekilleri olmak üzere, Süryani toplumundan da destek gördüğünü söyledi. Gebro Toköz’ün seçilebilmesi, CHP tarihinde, yönetimde görev alan ilk Süryani olması açısından simgesel bir öneme neden olacak.

Kategoriler

Güncel Azınlıklar