Ermenistan’dan Iraklı Ezidilere yardım eli

Irak’tan IŞİD’in saldırıları nedeniyle kaçmak zorunda kalan Ezidilere, Ermenistan’daki en büyük azınlık grup olan Ezidiler yardım etmek istiyor. Türkiye’deki kampları gezen aktivistler de en az 150 Ezidi’nin Ermenistan’a gelmek için hazır olduğunu söylüyorlar. Ezidilere sadece para yardımı yapan Yerevan hükümetinin ise, Ezidileri sınırda kabul edip etmeyeceği şimdilik bilinmiyor.

MEHMET AKIN
akinmehmet34@gmail.com

Iraklı Ezidilerin şartları her geçen gün kötüleşiyor. IŞİD tarafından saldırılara uğrayan ve katledilen Ezidilerin “şanslı” olanları, Türkiye sınırını geçiyorlar. Fakat Türkiye, yeterli yardımı sağlamıyor. Bunun için Ezidilerin birçoğu Avrupa’daki ülkelere geçmek istiyor. 40 bin Ezidi’nin yaşadığı Ermenistan ise, şimdiden Irak’tan gelecekler için çalışmalara başlamış durumda. Türkiye’de bulunan Iraklı Ezidileri ülkelerine davet ediyorlar, maddi yardım yapıyorlar.

Tamoyan’a göre

Ermenistan’daki bir dernek olan Ezidilerin Ulusal Birliği’nin başkanı Aziz Tamoyan’a göre, Amerika Birleşik Devletleri, Ezidilere yapılan katliamlar karşısında sessiz kalıyor. “Açlıktan tüm halk ölürken, neden herkes sessiz kalıyor?” diye soran Tamoyan, Suriye devletinin de Ezidilere yaptığı yardımın yetersiz olduğunu düşünüyor. Bu nedenle, Ezidilerin birçoğunun, onlar için en güvenli ülke olan Ermenistan’a gelmek istediğini; bu halka yardım edilmesi gerektiğini belirtiyor. 

Yerevan merkezli Sanjar Union örgütünün başkanı Boris Murazi’ye göre, Türkiye’de bulunun en az 150 Iraklı Ezidi, şu an Ermenistan’a gitmek için hazır. Murazi, Ermenistan’da çoğunlukla Ezidilerin yaşadığı kırsal bölgelerde Irak’tan gelenler için hem barınma, hem de yiyecek sağlanabileceğini, Ermenistan hükümetinin sınırlarda bu gelecek kişilere kolaylık sağlaması gerektiğini söylüyor.

Boris Murazi, Türkiye’de Ezidilerin kaldıkları kampları, diğer aktivist arkadaşlarıyla gezdi ve Ermenistan Dış İlişkiler Bakanlığı sözcüsü Tigran Balayan’a, kamplarda Ermenistan’a gelmek isteyen Ezidilerin olduğunu iletti. Balayan’a göre bu süreç uzun sürebilir, çünkü resmî olarak yazılı bir başvurunun hükümete gitmesi gerekiyor. Murazi ise, Ermenistan’daki Ezidi köylerine gelecek insanların yerleştirilmesinin kolay olabileceğini, sadece Mirak köyünde 15 evin köy muhtarı tarafından Iraklı Ezidiler için hazırda tutulduğunu belirtti.

Eski prosedür

Dış İlişkiler Bakanlığı’na göre ise, onlara bugüne kadar doğrudan bir başvuru olmadı. O yüzden hükümetin bu meseleyle ilgili ne yapacağı şimdilik bilinmiyor. Birçok sivil grup ve aktivist ise Ermenistan hükümetine çağrıda bulunarak, sınırların Iraklı Ezidiler için açılmasını istiyor. Irak vatandaşlarının Ermenistan’a gidebilmesi için kendi ülkelerinden ya da sınır ülkelerinden birinde, Ermenistan elçiliğine vize başvurusu yapması gerekiyor. 21 Ağustos’ta alınan bir karara göre bu vize süreci, Iraklı Ermeniler için kolaylaştırıldı, fakat Ezidiler için eski prosedür devam ediyor.

Nalbandian: 'Onların öfkesini ve kaygısını paylaşıyoruz”

Aziz Tamoyan’ın Ezidilere maddi yardım çağrısı yerini buldu. Tamoyan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandian, BM Ermenistan Mukim Koordinatörü Bradley Busetto, Ermenistan Ezidileri dini lideri Shaikh Bro Hasanyan bir araya gelerek, 2 Eylül günü, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne 100 bin dolar başladı. Para, yerinden edilmiş Irak Ezidilerine ulaştırılacak. Bakan Nalbandian yaptığı açıklamada, Ermenistan halkı ve devletinin, Ermenistan’daki Ezidilerin süregiden zulümlerle ilgili öfkesini ve kaygısını paylaştığını söyledi.

Kategoriler

Güncel Ermenistan

Etiketler

Ermenistan Ezidi