‘Kamu görevlileri ‘TCK 83’ten yargılanmalı’

Hrant Dink cinayeti davası avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu: “Dink cinayetiyle ilgili bilgi, İstihbarat Daire Başkanlığı, İstanbul ve Trabzon istihbarat dairelerinde ve Trabzon Jandarması’nda vardı. Ama hiçbiri harekete geçmedi. Bu nedenle TCK’nın 83. Maddesi'nden, yani “kasten öldürmenin ihmali davranışla gerçekleşmesi” suçlamasıyla yargılanmalılar.

UYGAR GÜLTEKİN
uygargultekin@agos.com.tr

Hrant Dink cinayetinin üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen, cinayette adı geçen kamu görevlileriyle ilgili hiçbir ciddi yargılama yapılmış değil. Adalet Bakanlığı’nın bazı kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması yönünde verdiği son kararın ardından, bu kişilerin yargılamasının önünde hiçbir hukuki engel kalmadı. Dink ailesi avukatları, kamu görevlileri hakkında, Ceza Kanunu’nun, “Kasten öldürmenin ihmali davranışla gerçekleşmesini” düzenleyen 83. maddesinden dava açılmasını talep ediyor.

Hrant Dink cinayetinde, dönemin Emniyet ve Jandarma görevlilerinin yargılanması için verilen mücadele devam ediyor. Savcılığın dava açmasının önünde hiçbir engel kalmadı, ancak aralarında dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek, Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz’ün de aralarında bulunduğu kamu görevlileri, bugüne kadar hiçbir ciddi soruşturmanın konusu olmadı.

Karara rağmen 

Dink cinayetinde dava ve soruşturma süreci devam ederken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Dink ailesinin başvurusunu kabul ederek, Türkiye’yi mahkûm etmişti. AİHM, Hrant Dink’in yaşam hakkının resmî makamlar tarafından korunmadığına, yeterli ve etkin soruşturma yapılmadığına karar vererek kamu görevlilerini işaret etmişti.

AİHM kararının ardından, kamuoyunda dördüncü yargı paketi olarak bilinen yasal değişiklikler yapılmış ve AİHM’in verdiği kararın uygulanmasının önündeki engeller kaldırılmıştı. Değişikliğin ardından, Dink ailesi avukatları, 1 Temmuz 2013’te savcılığa başvuru yaparak kamu görevlileriyle ilgili soruşturma açılmasını talep etti. İstanbul ve Trabzon cumhuriyet savcılıkları, AİHM kararına rağmen, kamu görevlileri hakkında soruşturma açmak için izin başvurusunda bulundu. İstanbul Valiliği, tıpkı daha önce olduğu gibi, yine soruşturma izni vermedi. Bölge İdare Mahkemesi de kararı onayladı. Savcılık, 21 Şubat 2014’te dosyayı işlemden kaldırdı. Dink ailesi avukatları, Bölge İdare Mahkemesi’nin kararını Anaysa Mahkemesi’ne taşıdı. AYM, davayla ilgili ihlal kararı verdi.

Trabzon Cumhuriyet Savcılığı ise Trabzon’daki Emniyet ve Jandarma görevlileri için yapılan soruşturma başvurusu üzerine, “Albay Ali Öz, Ramazan Akyürek ve Reşat Altay’ın en üst düzey kolluk amirleri olduğunu ve soruşturmanın Hakimler ve Savcılar Kanunu’na tâbi olduğunu” iddia ederek, soruşturma talebini HSYK’ya gönderdi. HSYK ise 1 Temmuz 2014’te savcılığın talebini reddetti: “Bağlı oldukları genel usule göre soruşturma yapılır” diyerek, dosyayı tekrar Trabzon Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdi. Savcılığın artık soruşturma açması gerekiyor.

‘Soruşturma aç’

İstanbul’daki kamu görevlileriyle ilgili soruşturma açılmayınca, Dink ailesi avukatları Bakırköy 8. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti. Mahkeme, 21 Mayıs 2014’te itiraza ilişkin verdiği kararda, AİHM’in verdiği karara ve dördüncü yargı paketinde yapılan düzenlemelere dikkat çekerek, soruşturma açılması gerektiğine karar verdi.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, mahkeme kararının ardından, soruşturma açmak yerine Adalet Bakanlığı’ndan “kamu yararına bozma” talep etti. Bakanlık, 16 Temmuz 2014’te savcılığın başvurusuna reddederek, kamu görevlileri için soruşturma açılmasının önünü açtı.

‘Kasıt var’

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, adı geçen kamu görevlileri hakkında Ceza Kanunu’nun “kasten öldürmenin ihmali davranışla gerçekleşmesini” düzenleyen 83. maddesinden dava açılması gerektiğine dikkat çekti. 

Dink’in öldürüleceğine dair istihbarat bilgisinin bütün kurumlarda olduğunu, ancak hiçbirinin harekete geçmediğine dikkat çeken Bakırcıoğlu, “Burada kasıt vardır. 15 Şubat 2006’da Trabzon Emniyet Müdürlüğü’nün düzenlediği bir evrak var. Evrak, ‘eylem yapılacak, öldürme konusunda kararlı ve bu adam bu işi yapabilecek nitelikte’ diyor. Cinayet işlendiği zaman İstihbarat Daire Başkanı olan Ramazan Akyürek bir ifadesinde ‘Cinayeti öğrendiğim zaman bu işi Yasin Hayal yapmıştır, neredeyse bulun dedim’ diyor. Bu kadar net. Bu bilgiye İstihbarat Daire Başkanlığı, Trabzon ve İstanbul İstihbarat Daireleri sahip. Aynı şey, Trabzon Jandarması için de geçerli. Yasin Hayal var. İstanbul’a gitmiş, krokiler çizmiş, silah bulmaya çalışıyor. Bu bilgiye sahipler. Ama hiçbiri harekete geçmemiş.”

Bakırcıoğlu, AİHM’in Dink kararında ilgili birimlerin harekete geçmediği yönünde tespitte bulunduğuna da dikkat çekerek, kamu görevlileri hakkında Ceza Kanunu’nun 83. maddesinden dava açılması gerektiğini söyledi.

Haklarında 83. maddeden dava açılırsa, kamu görevlileri 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacaklar.

Kategoriler

Güncel Dink Davası