İnkâra Nobel’li yazar tepkisi

Uluslararası Berlin Edebiyat Festivali ve Lepsiushaus Potsdam Araştırma Merkezi, Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü dolayısıyla, 24 Nisan 2015’te dünya çapında bir etkinlik düzenleyeceklerini duyurdu. Çağrı metninde, aralarında Nobel ödüllü Mario Vargas Llosa ve John Coetzee gibi yazarların da imzalaaı bulunuyor. İmza vermeye davet edilen Orhan Pamuk ve Elif Şafak ise henüz cevap vermedi.

Soldan sağa Elfriede Jelinek, John Coetzee, Mario Vargas Llosa

ÖMER KAVEL ALPASLAN
kavelchao@gmail.com

Uluslararası Berlin Edebiyat Festivali (The International Literature Festival Berlin) ve bünyesinde Alman-Ermeni Akademisi’nin de bulunduğu araştırma merkezi Lepsiushaus Potsdam, Ermeni Soykırımı için ortak bir okuma günü düzenleme çağrısında bulundu. Çağrı metnini imzalayanlar arasında, Rolf Hosfeld, Konrad Kuhn, Nobel ödüllü Mario Vargas Llosa, John Coetzee ve Elfriede Jelinek de bulunuyor. Önümüzdeki yıl 24 Nisan’da, dünyanın çeşitli yerlerinde yapılacak olan etkinlikte, Siamanto, Gomidas, Yeğişe Çarents, William Saroyan, Hovhannes Şiraz, Baruyr Sevag, Hagop Mıntzuri, Silva Gabudikyan ve Hrant Dink gibi isimlerin eserleri okunacak.

Çağrı metninde, “1915 yılı ve sonrasında birçok Ermeni’nin sesi kesildi veya susturuldu. Fakat bugün birçok ses, bu susturulmaya ve görmezden gelinmeye karşı tekrar ortaya çıkıyor” ifadeleri yer alırken, ‘The Worldwide Reading for Armenia 2015’ susturulan sesleri yükselteceğe benziyor. Okuma gününün, Berlin ve Potsdam’ın ardından, New York, Ann Arbor, Sofya ve Bükreş’te de yapılması öngörülüyor.

‘Modern zamanların sistematik soykırımı’

Soykırımın dünyanın gözünün önünde yaşandığını ve Alman, Avusturya, Macar, İtalyan, Amerikan, İskandinav, Ermeni ve Osmanlı kaynaklarının, yaşananın bir soykırım olduğunu doğruladığını dile getiren çağrı metninde şu ifadelere yer veriliyor: “Yüzlerce Ermeni aydın, şair, yazar, müzisyen ve din adamı 24 Nisan 1915 yılında İstanbul’da yakalanıp, Anadolu’nun çeşitli yerlerine sürülüp katledildiler. Bu, insanlığa karşı işlenen suçun başlangıcıydı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermenilere karşı işlenen soykırım, modern zamanlarda yapılan ilk sistematik soykırımıydı. Osmanlı İmparatorluğu topraklarında yaşayan bir milyondan fazla Ermeni, bu soykırımın kurbanı oldu.”

‘Medyanın sessiz kalmaması önemli’

‘The Worldwide Reading for Armenia 2015’ hakkında konuştuğumuz yazar Rolf Hosfeld, organizasyona uluslararası medyanın da destek vermesi gerektiğini vurguladı. Hosfeld, “Organizasyonda imzacıların rolü büyük ama bu rolü tamamlayacak olan medyadır. Medyanın halka organizasyonu ve imzacıları tanıtması halinde inkârın önüne geçme konusunda önemli bir adım atabileceğimizi düşünüyoruz.”

Türkiye’den de Elif Şafak ve Orhan Pamuk’a da imza vermeleri için çağrıda bulunduklarını, ancak kendilerinden cevap alamadıklarını belirten Hosfeld, Türkiye’deki aydınlardan destek beklediklerini söyledi.