İD'in lideri El Bağdadi yaralandı

İD (IŞİD), halife ilan ettiği el Bağdadi’nin ABD’nin hava saldırısında yaralandığını açıkladı. ABD Başkanı Barack Obama ise İD'e karşı mücadelede yeni bir aşamaya geçildiğini, Irak'a 1500 ABD askeri daha yollanacağını ifade etti. Öte yandan Mısırılı Ensar Beyt el Makdis örgütü, İD'e bağlılık yemini etti. Bu açıklama, İD'e şimdiye kadar Irak ve Şam dışında verilen en açık destek.

ABD Savunma Bakanlığı, koalisyonun, Irak'ın kuzeyinde Musul yakınlarında toplantı halinde bulunan bir grup İD liderini bombaladığını ve bir araç konvoyunu yok ettiğini açıkladı. Olayın ardından İD’in halife ilan ettiği Ebubekir el Bağdadi’nin öldüğü iddiaları ortaya atıldı. ABD El Bağdadi'nin saldırı sırasında orada olup olmadığını doğrulayamadı.

IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed el Adnani ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Bağdadi'nin yaralandığını duyururken konuyla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi. El Adnani şunları yazdı: “Halife’nin ölmesiyle Hilafetin son bulacağını mı sanıyorsunuz? Kendisinin sağlık durumu iyi, acil şifalar diliyoruz.”

İD'in kurucusu

43 yaşındaki Iraklı Bağdadi, 2003'teki ABD işgalinin ardından isyancılara katıldı. 2010'da Irak makamlarınca El Kaide'nin Irak'taki lideri olarak dünyaya tanıtıldı. Irak'ta ABD işgali sürerken 2006'da Irak İslam Devleti'ni (IRİD) kurdu. Nisan 2013'te Suriye'nin kuzeyinde çeşitli yerleri ele geçiren örgütün ismi IŞİD olarak değiştirildi. El Bağdadi 2013 yazında, kendi örgütünün de bağlı olduğu El Kaide'nin lideri Eymen El Zevahiri'nin IŞİD'in lağvedilip Suriye'deki Nusra Cephesi'ne katılınması yönündeki emrini reddetti ve Nursa Cephesi'yle çatışmaya başladı.

Obama: Artık kara kuvvetlerine ihtiyaç var

ABD Başkanı Barack Obama ise Irak'a 1500 ABD askeri daha yollanacağını açıkladı. Obama bunun, “IŞİD'e karşı mücadelede yeni bir aşamaya geçildiği” anlamına geldiğini söyledi.

CBS Televizyonuna konuşan Obama, muharebe güçleri arasında yer almayacak olsalar da, danışmanlık rolü üstlenecek yeni birliklerin, Irak'a IŞİD karşısındaki savaşımda yardımcı olabileceğini ifade etti.

Obama, 'Birinci aşama güvenilir ve kapsayıcı bir Irak hükümeti oluşturulmasıydı; bunu yaptık. Şimdi, IŞİD'in ilerleyişini sadece durdurmakla kalmayıp, saldırıya geçme aşamasındayız. Hava saldırıları IŞİD'in vurucu gücünü azaltmakta ve ilerlemesini yavaşlatmakta çok etkili oldu. Şimdi IŞİD'i geri püskürtmek için kara kuvvetlerine ihtiyaç var, Irak kara kuvvetlerine' dedi.

Petrol rafinerisi Irak’ta

BBC’nin haberine göre, Iraklı yetkililer ordunun, ülkenin en büyük petrol rafinerisinin de bulunduğu Beyci kent merkezini IŞİD'den geri aldığını söyledi.

Haziran ayından bu yana Beyci rafinerisini kuşatan IŞİD, rafinerini üretimin durmasına neden olmuştu.

Reuters'a göre, rafineri içinde kalan bir grup Irak ordusu askeri, ABD koalisyonunun attığı hava yardımları ile IŞİD'e karşı direniyordu.

Mısırlı militan örgütten İD'e bağlılık yemini

Öte yandan Mısır'ın radikal örgütü Ensar Beyt el Makdis, Twitter hesabından bir açıklama yaparak İslam Devleti'ne (İD) bağlılık yemini etti.

Örgütün Twitter hesabından yayımlanan ses kaydında, IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi kastedilerek 'Halife İbrahim Ibn Avad'a bağlılık yemini ettiğimizi, onu dinleyip izinden gideceğimizi bildiriyoruz. Yeryüzündeki tüm Müslümanları da Halife'ye bağlılık yemini etmeye ve onu desteklemeye çağırıyoruz' denildi. Mesajda ayrıca Mısırlılara seslenilerek, Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi'ye karşı ayaklanmaları istendi.

Örgüt, geçtiğimiz yıl temmuz ayında Mısır ordusunun Muhammed Mursi'yi devirmesiyle sonuçlanan ayaklanma sürecinde Sina yarımadasında özellikle polislere ve askerlere yönelik saldırılarıyla öne çıkmıştı. Bunun dışında İsrail sınırındaki bir turist otobüsünün bombalanması olayını da üstlenmişti.

Ensar Beyt el Makdis tarafından yapılan bu açıklama, IŞİD'e şimdiye kadar Irak ve Şam dışında verilen en göze çarpan bağlılık yemini olarak görülüyor.

Kategoriler

Güncel Dünya Gündem