“Yahudi toplumu, Ermeniler, Türkler ve Azeriler arasında bir barış köprüsü olabilir”

Avrupa Yahudi Parlamentosu Eş Başkanı Vadim Rabinovich, “Yahudi toplumu, Ermeniler, Türkler ve Azeriler arasında bir barış köprüsü olabilir” dedi.

Aralarında Türkiye ve Azerbaycan’ın da olduğu 47 ülkeden 120 üyesi bulunan Avrupa Yahudi Parlamentosu’na (AYP) bağlı delegasyon, temaslarda bulunmak üzere Ermenistan’ın başkenti Yerevan’daydı. İki günlük ziyaret sonrasında, Dünya Ermeni Kongresi ve Avrupa Yahudi Parlamentosu ortak bir bildiri yayınlayarak, iki kurumun Holokost’un ve Ermeni Soykırımı’nın inkârına karşı ortak bir çalışma yürüteceğini açıkladı.

AYP delegasyonu Yerevan ziyareti sırasında önce Ermenistan Parlamentosu’nda Ermeni Soykırımı konulu bir oturuma ve ardından Dünya Ermeni Kongresi üyeleriyle geleceğe yönelik işbirliği imkânlarının tartışıldığı bir toplantıya katıldı. Delegasyon daha sonra Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’la görüştü.

Dünya Ermeni Kongresi Başkanı Ara Abrahamyan toplantıdan sonra, “Hem Yahudiler hem Ermeniler zulümden çok çektiler, güçlerimizi birleştirip birlikte çalışarak dünyayı soykırımdan kurtarabiliriz” dedi.

Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ise İsrail’in, Türkiye ile ilişkilerini hesaba katarak henüz Ermeni Soykırımı’nı resmi olarak tanımamış olmasından dolayı kırgınlığını dile getirdi.

Temasların ardından AYP ile Dünya Ermeni Kongresi ortak bir bildiri yayınladı. İki kurumun Mayıs 2015’te Fransa’da bir çalıştay, ardından da Belçika’nın başkenti Brüksel’de uluslararası bir konferans düzenleyeceği duyuruldu.

AYP heyeti Soykırım Anıtı’nı da ziyaret etti.