ŞALOM

GÜNCEL “No moz karışayamoz a la eços del hükümet”

İstanbul’da yayımlanan haftalık Şalom’un Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, Yahudilere yönelik medyadaki nefret söyleminden ve düşmanlıktan dem vuruyor ve Türkiye Musevi cemaatinde belki de mecburen yerleşmiş, başlıkta da gördüğünüz, az bilinen bir deyimi hatırlatıyor: “Şimdi bizde Türkçe kelimelerin de karıştığı Ladino bir deyiş vardır: “No moz karışayamoz a la eços del hükümet.”
GÜNCEL Türkiyeli Yahudiler endişeli

Şalom gazetesinde Mois Gabay imzasıyla yayımlanan ‘Türk Yahudileri Gidior mu?’ başlıklı yazıyı, gazetenin yayın yönetmeni İvo Molinas yorumladı. Molinas, “Geçenlerde Mario Levi’nin hatırlattığı ‘Günün birinde bu ülkeyi terk edebilirim’ sözü, hiçbirimiz için artık uzak bir ihtimal değil ne yazık ki” dedi.
GÜNCEL İvo Molinas: Gezi’nin fotoğrafı

Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas Gezi Direnişi’ni değerlendirdi. Molinas,“Gezi ve Taksim’deki görüntüler kimimizin hayal gücünü bir hayli zorlayacak nitelikteydi. Pazar akşamı itibariyle mikro bir komün hayatı yerleşmişti o küçücük bölgede. Lakin artık sağduyu, diyalog ve barışma zamanı. Hemen şimdi, hem de.”
GÜNCEL Diaspora’da Yahudi nüfusu eriyor

Kudüs İbrani Üniversitesinde görevli Prof. Sergio Della Pergola’nın yaptığı araştırmaya göre, dünyadaki Yahudi nüfusu geçen yıldan bu yana sadece 88.000 kişi artarak 13.75 milyon kişiye ulaştı. Araştırmanın sonuçları 2050 yılında dünyadaki tüm Yahudi nüfusunun yarısından fazlasının İsrail’de yaşıyor olacağını söylüyor.
GÜNCEL Edirne’nin Büyük Sinagog’u canlandırılıyor

Toplam 2746 m2’lik Edirne Büyük Sinagogu binası ve yapı topluluğunun yeniden hayata kazandırılması için çalışmalar son hızla devam ediyor. Restorasyon çalışmalarında Edirne Sinagogunun yanı sıra aynı alanda bulunan Midraş Binası ve Hahambaşılık - Okul Binası da aslına uygun olarak tekrardan gün ışığına çıkıyor.
GÜNCEL İsraillilerin barış çağrısına İran'dan destek: 'Biz de sizi seviyoruz'

İsrail halkının İran ile dayanışma yürüyüşleri ve Facebook ile Youtube üzerinden başlattığı kampanyaya İranlılardan destek geldi. Youtube üzerinden yayınlanan videonun 'İranlılar, sizi seviyoruz. Ülkenizi asla bombalamayacağız' mesajının alındığını belirten İranlı bir sosyal medya kullanıcısı, kendi videosu ile barış çağrısını yayıyor.