HAGOP BARONYAN

KÜLTÜR SANAT Castigat ridendo mores* ya da ölümünün 125. yılında Hagop Baronyan

Baronyan, hicviyle alabildiğine eleştirdiği Ermeni ruhban sınıfı ve aristokratlarıyla her seferinde ters düşmüş, toplumun ekonomik kaynaklarını çoğu zaman kendi maddi ve manevi çıkarlarını gözeterek yönettiklerini düşündüğü bu kesimlerle olan anlaşmazlığı nedeniyle büyük fakirlik içinde yaşamıştı. 45 yaşında vereme yakalandığını öğrendiğinde dahi her hal ve şart altında direnmekten vazgeçmemişti. *İlk olarak Fransız şair Jean-Baptiste Santeul (1630-1697) tarafından kullanılan “ahlakı gülerek düzeltmek” anlamındaki Latince deyiş.
KÜLTÜR SANAT ‘Unutturulan sadece 1915 değil’

Abdülhamit’in hükümdarlığında bir dertli Hagop Baronyan. Dergisi yine kapatılmış, kendini Pera’da bir meyhaneye atıyor. Baronyan’ın hemen ardından, üç dertli adam daha giriyor içeri. Sonrası da aile, aşk, azıcık para ve birazcık da iktidar meselelerinin tesadüflerle örülen bir komedi örgüsü ‘Pera’da Bir Akşam Vakti’.
KÜLTÜR SANAT Baronyan’ın  mahallelerinde bugünün İstanbul’uyla gezinti

On dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısına damgasını vuran oyun ve mizah yazarı, Osmanlı Ermeni basınının güçlü kalemi Hagop Baronyan'ın Can Yayınları'ndan çıkan, 'İstanbul Mahallelerinden Bir Gezinti' başlıklı kitabı da, kokusu, sesi, insanları ile, okuru sokağa davet eden kitaplardan biri. Biz de o çağrıya kulak verdik.